Świąteczna sałatka z orzechami i żurawiną

Świąteczna sałatka z orzechami i żurawiną to propozycja dla tych członków obadosowej rodziny, którzy nie lubią sałatki śledziowej, która od kilku lat gości na moim wigilijnym stole.
Podstawę tej żurawinowej stanowią makaron, tuńczyk i seler naciowy. Szybka w przygotowaniu, więc jeśli przygotowanie bożonarodzeniowej sałatki zostawiliście sobie na ostatnią chwilę, sprawdzi się idealnie.


Składniki:
 - 300 g drobnego makaronu (np. gwiazdek),
 - 2 puszki tuńczyka w kawałkach,
 - 5-6 gałązek selera naciowego,
 - 2 czerwone papryki oczyszczone z gniazd nasiennych,
 - 1 mała czerwona cebula,
 - garść suszonej żurawiny,
 - garść uprażonych orzechów włoskich,
 - 3-4 łyżki majonezu,
 - sól, pieprz



Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odstawiamy do wystygnięcia.
Tuńczyka odsączamy, wrzucamy do dużej miski. Dodajemy do niego drobno posiekaną cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojonego w talarki selera naciowego, makaron, posiekane orzechy oraz żurawinę. Całość doprawiamy do smaku i mieszamy z majonezem.
Gotowe!

Komentarze

  1. Niech się spełnią Bożonarodzeniowe życzenia,
    Te trudne i łatwe do spełnienia.
    Niech się spełnią te duże i małe,
    mówione głośno lub nie mówione wcale.
    Życzę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni zdrowych, radosnych i spokojnych świąt.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty