Risotto z cheddarem i wędzonym kurczakiem

"A na smutki, łyczek wódki..", rzekła właśnie moja mocno zbulwersowana zajściami w pracy siostra. U Was też szykują się wigilijne spotkania? Osobiście ich nie znoszę - niby jasełka, a najczęściej szopka. Pół biedy jeśli jest po prostu na siłę miła, gorzej jeśli prowokuje niefajne zachowania współpracowników, czy (nie daj bóg) kierownictwa - po takiej faktycznie można mieć chętkę na łyczek czegoś mocniejszego...
Ja dziś zamiast tego "mocniejszego", proponuję Wam coś przyjemnego "na ząb" - risotto z cheddarem i wędzonym kurczakiem, z dodatkiem podsmażonych, ciemnych pieczarek.

Składniki:
 - 400 g ryżu arborio,
 - 1 litr bulionu warzywnego,
 - 150 ml białego wytrawnego wina,
 - 1 łyżka masła,
 - 200 g startego cheddara,
 - 300 g wędzonej piersi z kurczaka,
 - 1 duża cebule,
  - 100 g małych, brązowych pieczarek,
 - sól, pieprz


Pieczarki oczyszczamy i obsmażamy na roztopionym maśle. Odstawiamy.
Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Następnie wsypujemy ryż i mieszamy, po chwili dolewamy wino. Mieszamy dalej, a gdy płyn się zredukuje, dodajemy do ryżu chochlę bulionu. Za każdym razem gdy ryż wchłonie bulion, dolewamy kolejną część bardzo często mieszając, do momentu aż ryż będzie miękki i kremowy.
Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w kostkę piersi z kurczaka oraz starty cheddar. Doprawiamy do smaku.
Risotto rozkładamy na talerzach, dekorujemy podsmażonymi pieczarkami.
Gotowe!

Komentarze

Popularne posty