Razowe naleśniki ze szpinakiem i cheddarem
Razowe naleśniki z powodzeniem zastąpiły na naszym stole te, robione z mąki pszennej. Wiadomo, zdrowsze, ale co bardzo ważne - w obadosowym przekonaniu smaczniejsze, zajadamy na słodko - w wersji śniadaniowej oraz z wytrawnymi składnikami - np. na weekendowy obiad...
Składniki na ciasto:
- 3 jaja,
- szczypta soli,
- szczypta cukru,
- 2 szklanki mąki razowej,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 3 szklanki "pół na pół" wody i mleka,
- łyżka masła
- garść ziaren słonecznika
na farsz:
- 1 mała cebula,
- 2 łyżki masła,
- 700 g szpinaku,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 g startego cheddara,
- 2 piersi z kurczaka,
- sól, pieprz,
- sos czosnkowy
Jaja rozbijamy z solą i cukrem, stopniowo dodajemy do nich mąkę i wodę z mlekiem cały czas mieszając. Odstawiamy na pół godziny (w tym czasie przygotowujemy farsz), po czym dolewamy łyżkę roztopionego masła oraz ziarna słonecznika. Jeśli ciasto okaże się zbyt gęste, dolewamy wody lub mleka. Jak smażymy naleśniki - wiadomo;)
Kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę 1cm x 1cm. Oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu i odstawiamy na bok.
Drobno posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek smażymy przez 2-3 minuty na roztopionym maśle. Dodajemy szpinak, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy przez ok. 7-10 minut. Pod koniec masę szpinakową łączymy z podsmażonym wcześniej kurczakiem.
Podsmażone naleśniki posypujemy startym cheddarem. Nakładamy farsz i zawijamy.
Podajemy z dodatkiem sosu czosnkowego.
Składniki na ciasto:
- 3 jaja,
- szczypta soli,
- szczypta cukru,
- 2 szklanki mąki razowej,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 3 szklanki "pół na pół" wody i mleka,
- łyżka masła
- garść ziaren słonecznika
na farsz:
- 1 mała cebula,
- 2 łyżki masła,
- 700 g szpinaku,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 g startego cheddara,
- 2 piersi z kurczaka,
- sól, pieprz,
- sos czosnkowy
Jaja rozbijamy z solą i cukrem, stopniowo dodajemy do nich mąkę i wodę z mlekiem cały czas mieszając. Odstawiamy na pół godziny (w tym czasie przygotowujemy farsz), po czym dolewamy łyżkę roztopionego masła oraz ziarna słonecznika. Jeśli ciasto okaże się zbyt gęste, dolewamy wody lub mleka. Jak smażymy naleśniki - wiadomo;)
Kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę 1cm x 1cm. Oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu i odstawiamy na bok.
Drobno posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek smażymy przez 2-3 minuty na roztopionym maśle. Dodajemy szpinak, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy przez ok. 7-10 minut. Pod koniec masę szpinakową łączymy z podsmażonym wcześniej kurczakiem.
Podsmażone naleśniki posypujemy startym cheddarem. Nakładamy farsz i zawijamy.
Podajemy z dodatkiem sosu czosnkowego.
Fajny pomysł z tym słonecznikiem :) Uwielbiam naleśniki ze szpinakiem. Razowe również :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajnie podane, podoba mi się :)
OdpowiedzUsuń