Pomidorowy gulasz z chorizo i brokułem

"Miłość od pierwszego kęsa" - tak można określić moją "przygodę" z chorizo. Ku mojej uciesze, wszyscy domownicy bardzo lubią smak tej pikantnej, hiszpańskiej kiełbasy. Korzystam z tego i z radością  przemycam chorizo w kolejnych potrawach.
Tym razem proponuję Wam pomidorową wersję gulaszu - z dodatkiem brokuła i ciecierzycy.

Składniki:
 - 200 g chorizo,
 - 1 duża cebula,
 - 2-3 ząbki czosnku,
 - 1 drobno posiekana papryczka chilli (dla miłośników pikantnego smaku),
 - 500 ml bulionu drobiowego,
 - 2 puszki krojonych pomidorów,
 - główka brokuła podzielona na różyczki,
 - 1 puszka ciecierzycy,
 - ulubione zioła: tymianek, majeranek,
 - sól, pieprz


Brokuła gotujemy przez 7-10 minut w osolonej wodzie. Odsączamy i odstawiamy.
Kiełbasę kroimy w plasterki. Podsmażamy z drobno posiekaną cebulą, zmiażdżonym czosnkiem i drobno pokrojonym chilli. Dodajemy pomidory z puszki, zioła i bulion. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez około kwadrans, pod koniec dodajemy odsączoną z zalewy cieciorkę, a następnie obgotowane różyczki brokuła.
Podajemy z ryżem lub ulubioną kaszą.

Komentarze

  1. kolor ma geeenialny! Chciałoby się zjeść.. mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. To ja mialam podobnie z chorizo: jeden kes - i juz wiedzialam, ze ta kielbaska na stale zagosci na moim stole :) Swietny ten gulasz, no i mozna modyfikowac ile wlezie, a i tak bedzie smaczny.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty