Pełnoziarniste penne z burakami i szynką
Buraki zazwyczaj serwuje się jako dodatek do tradycyjnych obiadów z ziemniakami i mięsem. Utarte z chrzanem przywołują wspomnienia beztroskich dziecięcych czasów, kiedy ciepły obiad czekał na stole, kiedy wracałam ze szkoły...
Po latach szukam nowych pomysłów, odkurzam tradycyjne smaki i podaję buraczki w nowej osłonie. Tym razem z makaronem i długodojrzewającą szynką.
Składniki:
- 400 pełnoziarnistego penne ugotowanego al dente,
- 300 g obgotowanych i obranych buraków,
- 1-2 łyżki miodu,
- 2-3 łyżki octu balsamicznego,
- 200 ml śmietany 30%,
- 200 g długodojrzewającej szynki,
- 150 g startego żółtego sera,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz
Buraki kroimy w plasterki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju przez 2-3 minuty. Dodajemy miód i ocet balsamiczny. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy przez kilka minut by buraki zmiękły. Dodajemy śmietanę, gotujemy przez 3-5 minut.
Gorącym sosem polewamy ugotowany makaron. Posypujemy startym serem i pokrojoną w paski szynką. Dekorujemy natką pietruszki.
Gotowe!
Po latach szukam nowych pomysłów, odkurzam tradycyjne smaki i podaję buraczki w nowej osłonie. Tym razem z makaronem i długodojrzewającą szynką.
Składniki:
- 400 pełnoziarnistego penne ugotowanego al dente,
- 300 g obgotowanych i obranych buraków,
- 1-2 łyżki miodu,
- 2-3 łyżki octu balsamicznego,
- 200 ml śmietany 30%,
- 200 g długodojrzewającej szynki,
- 150 g startego żółtego sera,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz
Buraki kroimy w plasterki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju przez 2-3 minuty. Dodajemy miód i ocet balsamiczny. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy przez kilka minut by buraki zmiękły. Dodajemy śmietanę, gotujemy przez 3-5 minut.
Gorącym sosem polewamy ugotowany makaron. Posypujemy startym serem i pokrojoną w paski szynką. Dekorujemy natką pietruszki.
Gotowe!
zdrowo i kolorowo
OdpowiedzUsuńwow, jakie pyszne danie! wygląda zabójczo.
OdpowiedzUsuń