Pełnoziarniste penne z burakami i szynką

Buraki zazwyczaj serwuje się jako dodatek do tradycyjnych obiadów z ziemniakami i mięsem. Utarte z chrzanem przywołują wspomnienia beztroskich dziecięcych czasów, kiedy ciepły obiad czekał na stole, kiedy wracałam ze szkoły...
Po latach szukam nowych pomysłów, odkurzam tradycyjne smaki i podaję buraczki w nowej osłonie. Tym razem z makaronem i długodojrzewającą szynką.

Składniki:
 - 400 pełnoziarnistego penne ugotowanego al dente,
 - 300 g obgotowanych i obranych buraków,
 - 1-2 łyżki miodu,
 - 2-3 łyżki octu balsamicznego,
 - 200 ml śmietany 30%,
 - 200 g długodojrzewającej szynki,
 - 150 g startego żółtego sera,
 - natka pietruszki,
 - sól, pieprz


Buraki kroimy w plasterki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju przez 2-3 minuty. Dodajemy miód i ocet balsamiczny. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy przez kilka minut by buraki zmiękły. Dodajemy śmietanę, gotujemy przez 3-5 minut.
Gorącym sosem polewamy ugotowany makaron. Posypujemy startym serem i pokrojoną w paski szynką. Dekorujemy natką pietruszki.
Gotowe!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty