Kruche ciasto z jabłkami, orzechami, powidłami i bezą

Postanowiłam (w końcu końcówka grudnia to czas postanowień wszelakich), że w nowym roku podszkolę się w pieczeniu. Kolejne próby mam już za sobą - za jakiś czas pokażę Wam mój debiutancki tort urodzinowy - trzywarstwowy,  orzechowy z gruszkami.
Tymczasem proponuję kruche ciasto z jabłkami, orzechami, powidłami i bezą, udoskonalone przez Mistrza Buniacza (oryginalny przepis). U nas gościło na wigilijnym stole, sprawdzi się jednak w każdej sytuacji.

 na ciasto:
 - 3 szklanki mąki,
 - 250 g masła,
 - pół szklanki cukru - pudru,
 - 4 żółtka,
 - półtorej łyżeczki proszku do pieczenia,
 - szczypta soli
 - opakowanie cukru wanilinowego

dodatkowo:
 - 6 białek,
 - 3/4 szklanki cukru,
 - mały słoik powideł śliwkowych,
 - garść orzechów włoskich,
 - 6 dużych jabłek,
 - 50 g masła,
 - 1 łyżka cynamonu
 - 1 tabliczka gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

na krem:
 - 500 ml mleka,
 - 2 żółtka,
 - 2 łyżki mąki pszennej,
 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
 - 3 łyżki cukru,
 - 150 g masła,
 - 2 łyżki likieru orzechowego



Przygotowujemy ciasto: zamrożone masło ścieramy na tarce. Łączymy z mąką i resztą składników. Szybko zagniatamy. Ciasto dzielmy na dwie części, owijamy folią i wkładamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
Połowę schłodzonego ciasta rozwałkowujemy i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce do pieczenia. Wierzch smarujemy połową powideł.
Białka ubijamy stopniowo dodając 3/4 szklanki cukru. Pod koniec łączymy z orzechami.
Połowę masy bezowej wylewamy na posmarowane powidłami ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30-40 minut.
Schłodzone ciasto zdejmujemy z blaszki.
Na tej samej blaszce wykładamy rozwałkowaną drugą część ciasta, smarujemy pozostałymi powidłami. Na wierzchu układamy wcześniej podsmażone na maśle jabłka z cynamonem, a następnie pozostałą część masy bezowej. Pieczemy, tak samo, jak pierwszą część ciasta.
W międzyczasie przygotowujemy krem budyniowy: szklankę mleka gotujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. W osobnej misce łączymy mąki z żółtkami i pozostałym mlekiem. Masę z żółtkami powoli dodajemy do gotującego się mleka. Gotujemy dalej, energicznie mieszając, do czasu aż masa zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodajemy likier orzechowy. Budyń odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Łączymy ją z wystygniętym budyniem.
Warstwę ciasta z jabłkami zostawiamy na blaszce. Układamy na nim masę budyniową. Na wierzch układamy pierwszą warstwę ciasta, bezą do góry. Możemy polać stopioną gorzką czekoladą.

Komentarze

  1. Pycha! Najlepszego w Nowym Roku! Pomyślności!

    OdpowiedzUsuń
  2. Już jestem ciekawa tego tortu, zapowiada się wspaniale :)
    A to ciasto wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi być pyszne - z jabłkami zawsze najlepsze ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty