Zupa krem z dyni i marchewki
Dania z dynią jakoś nigdy nie miały powodzenia w moim rodzinnym menu. Najczęściej i najchętniej jedzoną przez nas dyniową częścią od zawsze są pestki.
Próbując zmienić tę niewyjaśnioną niechęć, postanowiłam przemycić dynię w zupie - w towarzystwie marchewki, pomarańczy i rozgrzewających, jesiennych przypraw.
Składniki:
- 500 g dyni,
- 500 g marchwi,
- 2 duże cebule,
- sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy,
- 1 litr wywaru warzywnego,
- 2 łyżeczki curry,
- 1 łyżeczka startego imbiru,
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
- pół łyżeczki mielonego kuminu,
- sól, pieprz
- garść pestek dyni
Dynię, marchewkę i cebulę obieramy, kroimy w cząstki. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30-40 minut.
Podpieczone warzywa wrzucamy do gotującego się wywaru warzywnego, dodajemy przyprawy: curry, imbir, cynamon, kumin, sól oraz pieprz. Zupę gotujemy przez 10-15 minut, a następnie przecieramy blenderem na gładki krem.
Przed podaniem posypujemy pestkami dyni.
Gotowe!
Komentarze
Prześlij komentarz