Zupa krem z brokuła z serem pleśniowym i gruszkami

Zupa - krem z brokuła z dodatkiem sera z niebieską pleśnią to już kulinarna klasyka. Niestety, moi domownicy niebiesko zabarwione pleśniaki omijają szerokim łukiem - cóż zrobić z tym fantem? Wielokrotnie "brokułową" podawałam z delikatną ricottą lub dodatkiem innych zielonych warzyw - szpinaku czy selera naciowego. Ostatnio jednak, żeby złamać nudę, pokusiłam się o dodanie do niej camemberta z dodatkiem grzybów. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę - aromat sera i grzybów był wyczuwalny mocno, ale nie zdominował smaku zupy. Całości dopełniła karmelizowana gruszka... Niebo w gębie.

Składniki:
 - 1-2 główki brokuła,
 - 1 duża cebula,
 - 1 - 1,5 litra wywaru warzywnego,
 - 200 g sera camembert z dodatkiem grzybów,
 - 2 gruszki,
 - 2 łyżki masła,
 - pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
 - sól, pieprz


Podzielonego na różyczki brokuła gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 5-7 minut. Odsączamy i odstawiamy.
W dużym garnku podgrzewamy olej, wrzucamy na niego pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do miękkości. Wrzucamy zblanszowanego brokuła, zalewamy wywarem warzywnym i zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Po kilku minutach, kiedy brokuł będzie miękki, zupę miksujemy blenderem. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę ser (kilka plasterków odstawiamy do dekoracji), gałkę muszkatołową, w razie potrzeby odrobinę soli. Gotujemy przez ok. kwadrans.
Gruszki kroimy w plasterki i obsmażamy na złoty kolor na rozgrzanym maśle.
Zupę podajemy udekorowaną plastrami camemberta i karmelizowanych owoców.
Gotowe!

Komentarze

Popularne posty