Razowe naleśniki z tuńczykiem i kukurydzą

Od czasu, kiedy zaserwowałam mojej rodzinie razowe naleśniki, nie chcą słyszeć o tradycyjnych, na zwykłej mące. Okazuje się, że razowo to nie tylko zdrowo, ale i bardzo smacznie. Do ciasta naleśnikowego dodałam też ziarna słonecznika - dla urozmaicenia i "efektu chrupkości".
Jeśli chodzi o farsz - tym razem proponuję wytrawny - z tuńczykiem, kukurydzą i selerem konserwowym. Całość wieńczy sos jogurtowo - musztardowy.

Składniki na ciasto:
 - 3 jaja,
 - szczypta soli,
 - szczypta cukru,
 - 2 szklanki mąki razowej,
 - 1 szklanka mąki pszennej,
 - 3 szklanki "pół na pół" wody i mleka,
 - łyżka masła
 - garść ziaren słonecznika

na farsz i sos:
 - 2 puszki tuńczyka w kawałkach,
 - 1 czerwona cebula,
 - 1 puszka kukurydzy konserwowej,
 - 1 słoik selera konserwowego,
 - 200 g startego żółtego sera,
 - 200 ml jogurtu naturalnego,
 - 2 łyżki słodkiej musztardy,
 - sól, pieprz


Jaja rozbijamy z solą i cukrem, stopniowo dodajemy do nich mąkę i wodę z mlekiem cały czas mieszając. Odstawiamy na pół godziny (w tym czasie przygotowujemy farsz), po czym dolewamy łyżkę roztopionego masła oraz ziarna słonecznika. Jeśli ciasto okaże się zbyt gęste, dolewamy wody lub mleka. Jak smażymy naleśniki - wiadomo;)
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka oraz seler. Smażymy przez 3 minuty po czym dodajemy kukurydzę oraz żółty ser. Doprawiamy do smaku. Kiedy ser się rozpuści farsz nakładamy na podsmażone naleśniki.
Podajemy z dodatkiem sosu przygotowanego z jogurtu, musztardy, odrobiny soli i pierzu.

Komentarze

  1. mmmm UWIELBIAM <3
    http://lubieessc.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo smacznie nadziane, pyszny pomysł na zdrowy i pożywny obiad ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty