Tarta z podgrzybkami i porem
Trudno sprostać jesiennej tradycji kiedy nie nie ma się smaka na grzyby. Przechadzając się ryneczkiem co jakiś czas bez większego entuzjazmu spoglądam na rydze, maślaki, borowiki i inne skarby lasu.
Trochę wymusiłam na sobie zakup podgrzybków. Pierwotnie chciałam przygotować sos, przez głowę przebiegła też myśl o zupie. Koniec końców zrobiłam niezbyt skomplikowaną tartę - z dodatkiem pora i żółtego sera.
Składniki:
- 700 g oczyszczonych podgrzybków,
- 1 duży por (biała część),
- 200 g startego żółtego sera,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 2 łyżki masła,
- 3 jaja,
- 100 ml śmietany 30%,
- 250 g mąki,
- 100 g masła,
- 1 żółtko,
- ok. 50 ml wody,
- sól, pieprz
Mąkę z odrobiną soli i schłodzone masło (100 g) łączymy siekając nożem. Dodajemy żółtko i wodę. Zagniatamy ciasto. Kiedy będzie już gotowe, zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Kiedy ciasto się schłodzi rozwałkowujemy je na blacie i ostrożnie przenosimy do formy do tarty. Dokładnie oblepiamy nim formę, nadmiar ciasta usuwamy za pomocą wałka. Na dnie układamy papier do pieczenia, wysypujemy grochem lub fasolą. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około kwadrans. Po tym czasie zdejmujemy z tarty obciążenie i wkładamy ją do piekarnika jeszcze na 5 minut.
Drobno posiekanego pora podsmażamy na dwóch łyżkach masła. Po kilku minutach dorzucamy do niego pokrojone w plasterki grzyby. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Smażymy przez 7-10 minut.
Jaja mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie łączymy z obsmażonymi grzybami i startym serem. Masę wylewamy na podpieczone ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut.
Gotowe!
Trochę wymusiłam na sobie zakup podgrzybków. Pierwotnie chciałam przygotować sos, przez głowę przebiegła też myśl o zupie. Koniec końców zrobiłam niezbyt skomplikowaną tartę - z dodatkiem pora i żółtego sera.
Składniki:
- 700 g oczyszczonych podgrzybków,
- 1 duży por (biała część),
- 200 g startego żółtego sera,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 2 łyżki masła,
- 3 jaja,
- 100 ml śmietany 30%,
- 250 g mąki,
- 100 g masła,
- 1 żółtko,
- ok. 50 ml wody,
- sól, pieprz
Mąkę z odrobiną soli i schłodzone masło (100 g) łączymy siekając nożem. Dodajemy żółtko i wodę. Zagniatamy ciasto. Kiedy będzie już gotowe, zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Kiedy ciasto się schłodzi rozwałkowujemy je na blacie i ostrożnie przenosimy do formy do tarty. Dokładnie oblepiamy nim formę, nadmiar ciasta usuwamy za pomocą wałka. Na dnie układamy papier do pieczenia, wysypujemy grochem lub fasolą. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około kwadrans. Po tym czasie zdejmujemy z tarty obciążenie i wkładamy ją do piekarnika jeszcze na 5 minut.
Drobno posiekanego pora podsmażamy na dwóch łyżkach masła. Po kilku minutach dorzucamy do niego pokrojone w plasterki grzyby. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Smażymy przez 7-10 minut.
Jaja mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie łączymy z obsmażonymi grzybami i startym serem. Masę wylewamy na podpieczone ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut.
Gotowe!
jak marzenie mniammm :)
OdpowiedzUsuńwiem, że nikt nie przepada za zostawianiem linków do siebie, ale w innym wypadku ciężko byłoby się nam wszystkim znależć:)
U mnie jest mix kuchni,moody, kosmetyków itp. jeśli masz ochote sprawdzić to zapraszam :)
mybeautyjoy.blogspot.co.uk
Tarta z grzybami, doskonałe połączenie:)
OdpowiedzUsuń