Tarta z podgrzybkami i porem

Trudno sprostać jesiennej tradycji kiedy nie nie ma się smaka na grzyby. Przechadzając się ryneczkiem co jakiś czas bez większego entuzjazmu spoglądam na rydze, maślaki, borowiki i inne skarby lasu.
Trochę wymusiłam na sobie zakup podgrzybków. Pierwotnie chciałam przygotować sos, przez głowę przebiegła też myśl o zupie. Koniec końców zrobiłam niezbyt skomplikowaną tartę - z dodatkiem pora i żółtego sera.

Składniki:
 - 700 g oczyszczonych podgrzybków,
 - 1 duży por (biała część),
 - 200 g startego żółtego sera,
 - 1 łyżeczka suszonego tymianku,
 - 2 łyżki masła,
 - 3 jaja,
 - 100 ml śmietany 30%,
 - 250 g mąki,
 - 100 g masła,
 - 1 żółtko,
 - ok. 50 ml wody,
 - sól, pieprz


Mąkę z odrobiną soli i schłodzone masło (100 g) łączymy siekając nożem. Dodajemy żółtko i wodę. Zagniatamy ciasto. Kiedy będzie już gotowe, zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Kiedy ciasto się schłodzi rozwałkowujemy je na blacie i ostrożnie przenosimy do formy do tarty. Dokładnie oblepiamy nim formę, nadmiar ciasta usuwamy za pomocą wałka. Na dnie układamy papier do pieczenia, wysypujemy grochem lub fasolą. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około kwadrans. Po tym czasie zdejmujemy z tarty obciążenie i wkładamy ją do piekarnika jeszcze na  5 minut.
Drobno posiekanego pora podsmażamy na dwóch łyżkach masła. Po kilku minutach dorzucamy do niego pokrojone w plasterki grzyby. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Smażymy przez 7-10 minut.
Jaja mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie łączymy z obsmażonymi grzybami i startym serem. Masę wylewamy na podpieczone ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut.
Gotowe!

Komentarze

  1. jak marzenie mniammm :)
    wiem, że nikt nie przepada za zostawianiem linków do siebie, ale w innym wypadku ciężko byłoby się nam wszystkim znależć:)
    U mnie jest mix kuchni,moody, kosmetyków itp. jeśli masz ochote sprawdzić to zapraszam :)
    mybeautyjoy.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty