Tarta z klopsikami, fetą i pieczoną papryką
Po ugotowaniu sporej porcji sosu do spaghetti, została mi spora garść małych ziołowych klopsików. Początkowo chciałam zaserwować je na kolację z pajdą chleba, później jednak przyszedł mi do głowy dość kontrowersyjny pomysł. A może by tak użyć tych mięsnych kuleczek jako farszu do tarty?
Nie zastanawiając się dłużej, szybko zagniotłam kruche ciasto, podpiekłam paprykę, by obrać z niej skórkę i... Zobaczcie sami!
Składniki:
- 250 g mąki,
- 100 g masła,
- 1 żółtko,
- ok. 50 ml wody,
- 250 g sera feta,
- 3 jaja,
- 100 ml kremówki,
Nie zastanawiając się dłużej, szybko zagniotłam kruche ciasto, podpiekłam paprykę, by obrać z niej skórkę i... Zobaczcie sami!
Składniki:
- 250 g mąki,
- 100 g masła,
- 1 żółtko,
- ok. 50 ml wody,
- 250 g sera feta,
- 3 jaja,
- 100 ml kremówki,
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 jajo,
- 20 ml gazowanej wody mineralnej.
- 20 ml gazowanej wody mineralnej.
- 1 namoczona w mleku bułka,
- świeże zioła: majeranek, tymianek i bazylia,
- 4 papryki (wcześniej upieczone i obrane ze skorki),
- 2 pomidory,
- sól, pieprz
Mąkę z odrobiną soli i schłodzone masło łączymy siekając nożem. Dodajemy żółtko i wodę. Zagniatamy ciasto. Kiedy będzie już gotowe, zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Kiedy ciasto się schłodzi rozwałkowujemy je na blacie i ostrożnie przenosimy do formy do tarty. Dokładnie oblepiamy nim formę, nadmiar ciasta usuwamy za pomocą wałka. Na dnie układamy papier do pieczenia, wysypujemy grochem lub fasolą. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około kwadrans. Po tym czasie zdejmujemy z tarty obciążenie i wkładamy ją do piekarnika jeszcze na 5 minut.
- 4 papryki (wcześniej upieczone i obrane ze skorki),
- 2 pomidory,
- sól, pieprz
Mąkę z odrobiną soli i schłodzone masło łączymy siekając nożem. Dodajemy żółtko i wodę. Zagniatamy ciasto. Kiedy będzie już gotowe, zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Kiedy ciasto się schłodzi rozwałkowujemy je na blacie i ostrożnie przenosimy do formy do tarty. Dokładnie oblepiamy nim formę, nadmiar ciasta usuwamy za pomocą wałka. Na dnie układamy papier do pieczenia, wysypujemy grochem lub fasolą. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około kwadrans. Po tym czasie zdejmujemy z tarty obciążenie i wkładamy ją do piekarnika jeszcze na 5 minut.
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy ze zmiażdżonym czosnkiem na niewielkiej ilości tłuszczu. Mieszamy ją z mięsem, jajem, wodą mineralną i bułką. Doprawiamy drobno posiekanymi ziołami, solą i pieprzem. Formujemy małe klopsiki, które smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Fetę łączymy z jajami, kremówką, doprawiamy do smaku. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Masę wylewamy na podpieczone wcześniej ciasto. Na wierzchu układamy podsmażone klopsiki.
Tartę pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem na wierzchu układamy kawałki pomidorów.
Tartę pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem na wierzchu układamy kawałki pomidorów.
Gotowe!
Świetny pomysł :) Taka tarta z klopsikami wygląda bardzo efektownie ;)
OdpowiedzUsuńOstatnio chodzą za mną tarty, dosłownie i w przenośni. Także dopisuje do swojego spisu potraw powyższy przepis!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ja sie tez nie bede zastanawiac i podkradne pomysl na tarte!
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam – pycha! Świetny przepis, łatwe wykonanie:)
OdpowiedzUsuń