Pasta a'la arrabiata
Może uznacie, że to coś banalnego,ale ja uważam, że odrobina klasyki na blogu jest mile widziana. W końcu nie zawsze trzeba jadać wykwintnie czy oryginalnie.
Często jadamy bolognese czy carbonarę. Pasta a'la arrabiata to jednak jeden z moich ulubionych pomysłów na makaron. Zazwyczaj serwuję je tak, jak proponuje Jamie Oliver.
Składniki:
- 2 papryczki chilli lub peperoncino,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 drobno posiekana czerwona cebula,
- 3 puszki krojonych pomidorów,
- 1 łyżeczka czerwonego octu winnego,
- 1 łyżka suszonego tymianku,
- 500 g makaronu ugotowanego al dente,
- sól, pieprz
Drobno posiekaną papryczkę chilli, cebulę oraz czosnek smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 3 minuty. Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy przez ok. 20 minut. Kiedy sos się lekko zredukuje dodajemy ocet winny, doprawiamy do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut.
Gotowy sos mieszamy z ugotowanym al dente makaronem.
Często jadamy bolognese czy carbonarę. Pasta a'la arrabiata to jednak jeden z moich ulubionych pomysłów na makaron. Zazwyczaj serwuję je tak, jak proponuje Jamie Oliver.
Składniki:
- 2 papryczki chilli lub peperoncino,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 drobno posiekana czerwona cebula,
- 3 puszki krojonych pomidorów,
- 1 łyżeczka czerwonego octu winnego,
- 1 łyżka suszonego tymianku,
- 500 g makaronu ugotowanego al dente,
- sól, pieprz
Drobno posiekaną papryczkę chilli, cebulę oraz czosnek smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 3 minuty. Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy przez ok. 20 minut. Kiedy sos się lekko zredukuje dodajemy ocet winny, doprawiamy do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut.
Gotowy sos mieszamy z ugotowanym al dente makaronem.
Ja tam cenie klasyke, zwlaszcza taka! Lubie dania, ktore maja "kopa" :)
OdpowiedzUsuńja za to najbardziej lubię klasyczne dania :) wygląda świetnie:) Jamie Oliver jak dla wielu przecudowny:)
OdpowiedzUsuń