Pasta a'la arrabiata

Może uznacie, że to coś banalnego,ale ja uważam, że odrobina klasyki na blogu jest mile widziana. W końcu nie zawsze trzeba jadać wykwintnie czy oryginalnie.
Często jadamy bolognese czy carbonarę. Pasta a'la arrabiata to jednak jeden z moich ulubionych pomysłów na makaron. Zazwyczaj serwuję je tak, jak proponuje Jamie Oliver.

Składniki:
 - 2 papryczki chilli lub peperoncino,
 - 4 ząbki czosnku,
 - 1 drobno posiekana czerwona cebula,
 - 3 puszki krojonych pomidorów,
 - 1 łyżeczka czerwonego octu winnego,
 - 1 łyżka suszonego tymianku,
 - 500 g makaronu  ugotowanego al dente,
 - sól, pieprz


Drobno posiekaną papryczkę chilli, cebulę oraz czosnek smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 3 minuty. Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy przez ok. 20 minut. Kiedy sos się lekko zredukuje dodajemy ocet winny, doprawiamy do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut.
Gotowy sos mieszamy z ugotowanym al dente makaronem.

Komentarze

  1. Ja tam cenie klasyke, zwlaszcza taka! Lubie dania, ktore maja "kopa" :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja za to najbardziej lubię klasyczne dania :) wygląda świetnie:) Jamie Oliver jak dla wielu przecudowny:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty