Meksykańska zupa pomidorowa z pieczonym kurczakiem

Można powiedzieć, że to pomidorówka na ostro. Doskonała na dżdżyste, jesienne popołudnia - pełna pikantnych, meksykańskich smaków, soczystego mięsa i orzeźwiającego awokado.
Kiedy zabraknie świeżych pomidorów, można zastąpić je tymi z puszki - składniki znajdziecie i teraz i wtedy, gdy zimową porą zechcecie pomarzyć o meksykańskich temperaturach.

Składniki:
 - półtora kilo dojrzałych pomidorów,
 - 2 cebule, obrane i podzielone na ósemki,
 - 2 duże udka z kurczaka,
 - 3 ząbki czosnku,
 - 2-3 papryczki chilli,
 - 1 łyżka zmiażdżonych ziaren kolendry,
 - 1 puszka czerwonej lub czarnej fasolki,
 - sok i skórka z jednej limonki,
 - 2 łyżki wędzonej papryki,
 - 2 awokado,
 - sól, pieprz


Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, przekrawamy na połówki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu układamy kawałki cebuli, i obtoczone w wędzonej papryce udka kurczaka. Skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 200 stopni - skórka kurczaka ma zrobić się chrupka, pomidory powinny lekko skarmelizować.
Upieczonego kurczaka przekładamy na talerz i przykrywamy folią aluminiową. Cebulę i pomidory przekładamy do głębokiego garnka i przecieramy blenderem. Soki z pieczenia odkładamy na bok.
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy drobno posiekane chilli, czosnek i ziarna kolendry.
Udka z kurczaka obieramy z mięsa. Mięso mieszamy z fasolką, pokrojonym w kostkę awokado i skórką z limonki.
Mieszankę z kurczakiem dodajemy do podsmażonych przypraw (jedną trzecią zostawiamy do dekoracji). Zalewamy zmiksowanymi pomidorami i sokami pozostałymi z pieczenia. Doprawiamy do smaku. Gotujemy przez 10-15 minut.
Gorącą zupę rozlewamy do misek, na wierzchu układamy mix mięsno - fasolowy.
Gotowe!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty