Lasagne ze szpinakiem, kurczakiem i pieczarkami
Lasagne ze szpinakiem to, obok bolońskiego, najczęściej przyrządzany makaronowy przekładaniec. Aromat czosnku, gęsty beszamel i tradycyjne składniki świetnie sprawdzą się, jeśli chcemy najeść się do syta w chłodne piątkowe popołudnie.
Składniki:
- 8-12 płatów lasagne,
- 2-3 piersi z kurczaka pokrojone w kostkę,
- 500 g pieczarek pokrojonych w plastry,
- 2 cebule,
- 2 łyżki masła,
- 700 g świeżego szpinaku,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki masła,
- 3 łyżki mąki,
- 3 szklanki mleka,
- sól, biały pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 150 g startego żółtego sera,
- sól, pieprz
Jedną drobno posiekaną cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy obsypane solą i pieprzem kawałki kurczaka. Smażymy przez 5-7 minut, do czasu aż mięso się przyrumieni. Następnie dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Doprawiamy i smażymy kolejne 7-10 minut.
Drugą cebulę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na dwóch łyżkach masła przez kilka minut. Dodajemy szpinak i zmiażdżony czosnek, doprawiamy do smaku, mieszamy i smażymy dalej - przez ok. 5 minut.
Przygotowujemy sos beszamelowy: 3 łyżki masła roztapiamy, dosypujemy mąkę - łączymy by powstała "klucha". Zalewamy zimnym mlekiem i gotujemy na małym ogniu. Gdy zacznie gęstnieć doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Cały czas mieszamy.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy cienką warstwę beszamelu. Układamy na niej warstwę płatów lasagne. Wylewamy na nią warstwę farszu z kurczakiem i pieczarkami, przykrywamy płatami makaronu. Znów dolewamy sosu, na nim układamy farsz szpinakowy. Ostatnią warstwę makaronu układamy na szpinaku, polewamy ją pozostałym sosem. Zapiekankę posypujemy startym żółtym serem.
Zapiekamy przez 30-40 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Gotowe!
Składniki:
- 8-12 płatów lasagne,
- 2-3 piersi z kurczaka pokrojone w kostkę,
- 500 g pieczarek pokrojonych w plastry,
- 2 cebule,
- 2 łyżki masła,
- 700 g świeżego szpinaku,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki masła,
- 3 łyżki mąki,
- 3 szklanki mleka,
- sól, biały pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 150 g startego żółtego sera,
- sól, pieprz
Jedną drobno posiekaną cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy obsypane solą i pieprzem kawałki kurczaka. Smażymy przez 5-7 minut, do czasu aż mięso się przyrumieni. Następnie dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Doprawiamy i smażymy kolejne 7-10 minut.
Drugą cebulę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na dwóch łyżkach masła przez kilka minut. Dodajemy szpinak i zmiażdżony czosnek, doprawiamy do smaku, mieszamy i smażymy dalej - przez ok. 5 minut.
Przygotowujemy sos beszamelowy: 3 łyżki masła roztapiamy, dosypujemy mąkę - łączymy by powstała "klucha". Zalewamy zimnym mlekiem i gotujemy na małym ogniu. Gdy zacznie gęstnieć doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Cały czas mieszamy.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy cienką warstwę beszamelu. Układamy na niej warstwę płatów lasagne. Wylewamy na nią warstwę farszu z kurczakiem i pieczarkami, przykrywamy płatami makaronu. Znów dolewamy sosu, na nim układamy farsz szpinakowy. Ostatnią warstwę makaronu układamy na szpinaku, polewamy ją pozostałym sosem. Zapiekankę posypujemy startym żółtym serem.
Zapiekamy przez 30-40 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Gotowe!
I to wlaśnie ta lasagne jest na 1 miejscu w moich gustach smakowych! Pycha!
OdpowiedzUsuńkozafit.blogspot.com
Wygląda bosko ! :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń