Tortilla z pulpecikami i brokułem
Tortilla z pulpecikami i brokułem pojawiła się na stole kiedy rodzina domagała się naleśników, a ja nie miałam ochoty na ich smażenie.
Uznałam, że kukurydziane placki napakowane mięsnymi kulkami i warzywami zaspokoją apetyty moich domowych łakomczuchów. Żeby nadać im domowego charakteru, przyrządziłam też sos pieczarkowy.
W rezultacie powstał szybki, prosty i smaczny obiad.
Składniki:
- 8 tortilli,
- 1 główka brokuła,
- 1 główka sałaty,
- 500 g mielonej łopatki wieprzowej,
- 1 jajo,
- 1 namoczona w mleku bułka,
- zioła: bazylia, oregano, tymianek,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 50 ml gazowanej wody mineralnej,
- 500 g pieczarek,
- 200 ml śmietany kremówki,
- 200 ml bulionu drobiowego,
- sól, pieprz
Jedną cebulę lekko podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Kiedy wystygnie łączymy ją z mięsem, jajkiem, bułką, zmiażdżonym czosnkiem, ziołami, wodą mineralną i odrobiną soli i pieprzu. Formujemy małe pulpeciki.
W dużym garnku zagotowujemy wodę. Solimy ją, a następnie wrzucamy do niej pulpetu. Gotujemy przez 7-10 minut.
Pozostałą cebulę podsmażamy na łyżce masła. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Doprawiamy do smaku. Smażymy przez kilka minut, aż płyn z grzybów odparuje. Zalewamy gorącym bulionem. Po kilku minutach gotowania powoli, uważając by się nie zważyła, wlewamy do sosu śmietanę.
Brokuła dzielimy na różyczki. Gotujemy przez ok. 10 minut w osolonej wodzie. Odsączamy. Sałatę myjemy, rwiemy na kawałki.
Na podgrzane na suchej patelni tortille nakładamy porwaną sałatę, pulpety oraz różyczki brokuła Polewamy sosem. Zawijamy lub składamy.
Gotowe!
Uznałam, że kukurydziane placki napakowane mięsnymi kulkami i warzywami zaspokoją apetyty moich domowych łakomczuchów. Żeby nadać im domowego charakteru, przyrządziłam też sos pieczarkowy.
W rezultacie powstał szybki, prosty i smaczny obiad.
Składniki:
- 8 tortilli,
- 1 główka brokuła,
- 1 główka sałaty,
- 500 g mielonej łopatki wieprzowej,
- 1 jajo,
- 1 namoczona w mleku bułka,
- zioła: bazylia, oregano, tymianek,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 50 ml gazowanej wody mineralnej,
- 500 g pieczarek,
- 200 ml śmietany kremówki,
- 200 ml bulionu drobiowego,
- sól, pieprz
Jedną cebulę lekko podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Kiedy wystygnie łączymy ją z mięsem, jajkiem, bułką, zmiażdżonym czosnkiem, ziołami, wodą mineralną i odrobiną soli i pieprzu. Formujemy małe pulpeciki.
W dużym garnku zagotowujemy wodę. Solimy ją, a następnie wrzucamy do niej pulpetu. Gotujemy przez 7-10 minut.
Pozostałą cebulę podsmażamy na łyżce masła. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Doprawiamy do smaku. Smażymy przez kilka minut, aż płyn z grzybów odparuje. Zalewamy gorącym bulionem. Po kilku minutach gotowania powoli, uważając by się nie zważyła, wlewamy do sosu śmietanę.
Brokuła dzielimy na różyczki. Gotujemy przez ok. 10 minut w osolonej wodzie. Odsączamy. Sałatę myjemy, rwiemy na kawałki.
Na podgrzane na suchej patelni tortille nakładamy porwaną sałatę, pulpety oraz różyczki brokuła Polewamy sosem. Zawijamy lub składamy.
Gotowe!
wypasiona tortilla ;) pycha
OdpowiedzUsuńbombowe :] na pewno by mi smakowały!
OdpowiedzUsuńPysznie, tortilla jest smaczna z taką zawartością.:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Wygląda bardzo apetycznie, ślicznie podane. Gratulacje.
OdpowiedzUsuńAle cudnie to wygląda, z wielką chęcią zjadłabym taki obiadek :)
OdpowiedzUsuń