Tarta ze szpinakiem, ricottą i łososiem

Szpinak i ricotta to chyba już klasyczne dodatki do tarty. Postanowiłam ich użyć, bo w lodówce czekała już od jakiegoś czasy porcja kruchego ciasta. Znalazł się też kawałek zamrożonego łososia. Roboty w kuchni niewiele - to dobrze kiedy planuje się przedweekkendowe porządki.

Składniki:
 - 250 g mąki,
 - 100 g masła,
 - 1 żółtko,
 - ok. 50 ml wody,
 - 250 g sera ricotta,
 - 3 jaja,
 - 100 ml kremówki,
 - 1 cebula,
 - 2 ząbki czosnku,
 - 500 g szpinaku,
 - 300 g filetu z łososia,
 - sól, pieprz


Mąkę z odrobiną soli i schłodzone masło łączymy siekając nożem. Dodajemy żółtko i wodę. Zagniatamy ciasto. Kiedy będzie już gotowe, zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Kiedy ciasto się schłodzi rozwałkowujemy je na blacie i ostrożnie przenosimy do formy do tarty. Dokładnie oblepiamy nim formę, nadmiar ciasta usuwamy za pomocą wałka. Na dnie układamy papier do pieczenia, wysypujemy grochem lub fasolą. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około kwadrans. Po tym czasie zdejmujemy z tarty obciążenie i wkładamy ją do piekarnika jeszcze na  5 minut.
Filet z łososia doprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, a następnie dzielimy na cząstki.
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy szpinak i zmiażdżone ząbki czosnku. Doprawiamy do smaku. Smażymy przez 5-7 minut, by liście zwiędły i straciły objętość. Odsączamy z nadmiaru wody i tłuszczu.
Ricottę łączymy z jajkiem, kremówką, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy odsączony szpinak. Masę wylewamy na podpieczone ciasto. Posypujemy kawałkami łososia.
Tartę pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podajemy gorącą.
Gotowe!

Komentarze

  1. Wygląda świetnie! Poproszę kawałeczek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności, uwielbiam tarty, a jeszcze bardziej szpinak :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ze szpinakiem najlepsze tarty jakie mogą być! jest szpinak jest smacznie i zdrowo! Zapraszam do siebie na dział Szpinakowo!

    OdpowiedzUsuń
  4. ...wszelkie połączenia ze szpinakiem w roli głównej są wyśmienite. Do tego łosoś... :) Mniam... mam smaka :) Ja często robię z boczkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealne polaczenie smakow. I masz racje, szpinak z ricotta to juz klasyka :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty