Tarta z cukinią, kukurydzą i wędzonym kurczakiem

Nadszedł czas przedjesiennego czyszczenia lodówki. Wykorzystuję też wszystko co zalega w spiżarni, by zrobić miejsce na zimowe zapasy.
Co zrobić z puszką kukurydzy, wędzoną piersią kurczaka i proszącą się o wykorzystanie cukinią? Jeśli znajdą się jeszcze jaja, śmietana i chęć na ukręcenie kruchego ciasta, odpowiedź jest prosta...
Oto przepis na kolejną pyszną tartę!

Składniki:
 - 1 puszka kukurydzy konserwowej,
 - 2 piersi wędzonego kurczaka,
 - 1 duża cukinia,
 - 1 ząbek czosnku,
 - 1 łyżeczka suszonego tymianku,
 - 3 jaja,
 - 100 ml śmietany 30%,
 - 250 g mąki,
 - 100 g masła,
 - 1 żółtko,
 - ok. 50 ml wody,
 - sól, pieprz


Mąkę z odrobiną soli i schłodzone masło łączymy siekając nożem. Dodajemy żółtko i wodę. Zagniatamy ciasto. Kiedy będzie już gotowe, zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Kiedy ciasto się schłodzi rozwałkowujemy je na blacie i ostrożnie przenosimy do formy do tarty. Dokładnie oblepiamy nim formę, nadmiar ciasta usuwamy za pomocą wałka. Na dnie układamy papier do pieczenia, wysypujemy grochem lub fasolą. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około kwadrans. Po tym czasie zdejmujemy z tarty obciążenie i wkładamy ją do piekarnika jeszcze na  5 minut.
Cukinię kroimy w plastry, obsmażamy z dodatkiem czosnku i tymianku, przez 2-3 minuty na niewielkiej ilości tłuszczu. Piersi kurczaka kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy.
Przygotowujemy farsz do tarty: jaja mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie łączymy z kukurydzą, kurczakiem i obsmażoną cukinią. Masę wylewamy na podpieczone ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut.
Gotowe!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty