Stir fry z kurczakiem, papryką i orzeszkami ziemnymi
Przepełnione chińskimi aromatami, inspirowane tradycyjnym Kung Pao Chicken - stir fry z kurczakiem, papryką i orzeszkami ziemnymi.
Składniki:
- 3-4 piersi z kurczaka,
- 3 duże czerwone papryki,
- 100 g niesolonych orzeszków ziemnych
- pęczek młodej cebuli (ze szczypiorem),
- 1 łyżka mąki kukurydzianej,
- 1-2 łyżki oleju sezamowego (jeśli nie lubicie, zastąpcie go np. rzepakowym),
- 2 ząbki czosnku,
- 1 drobno posiekana papryczka chilli,
- 1 łyżeczka startego imbiru,
- 2 łyżki octu ryżowego,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki brązowego cukru,
- sól, pieprz
- ugotowany na sypko ryż do podania
Piersi kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę. Posypujemy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące kukurydzianej. Smażymy na rozgrzanym w woku oleju przez 5-7 minut.
Obsmażonego kurczaka przekładamy do innego naczynia. Do woka wrzucamy drobno posiekaną cebulę, czosnek, papryczkę chilli i imbir. Smażymy przez chwilę, po czym dodajemy pokrojoną w paski czerwoną paprykę. Smażymy przez ok. 5 minut.
Ocet ryżowy, sos sojowy i brązowy cukier mieszamy w małej miseczce. Sos dolewamy do podsmażonej papryki. Dodajemy też obsmażonego kurczaka i orzeszki ziemne. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku i smażymy przez 3-5 minut. Posypujemy posiekanym szczypiorem.
Gotowy sos podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.
Pyszny obiad! Jak można nie lubić oleju sezamowego? ;)
OdpowiedzUsuńpyszności ! taki obiad mogłabym jeść codziennie ;)
OdpowiedzUsuń