Stir fry z kurczakiem, papryką i orzeszkami ziemnymi

Przepełnione chińskimi aromatami, inspirowane tradycyjnym Kung Pao Chicken - stir fry z kurczakiem, papryką i orzeszkami ziemnymi. 

Składniki: 
 - 3-4 piersi z kurczaka,
 - 3 duże czerwone papryki,
 - 100 g niesolonych orzeszków ziemnych
 - pęczek młodej cebuli (ze szczypiorem),
 - 1 łyżka mąki kukurydzianej,
 - 1-2 łyżki oleju sezamowego (jeśli nie lubicie, zastąpcie go np. rzepakowym),
 - 2 ząbki czosnku,
 - 1 drobno posiekana papryczka chilli,
 - 1 łyżeczka startego imbiru,
 - 2 łyżki octu ryżowego,
 - 2 łyżki sosu sojowego,
 - 2 łyżki brązowego cukru,
 - sól, pieprz
 - ugotowany na sypko ryż do podania


Piersi kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę. Posypujemy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące kukurydzianej. Smażymy na rozgrzanym w woku oleju przez 5-7 minut.
Obsmażonego kurczaka przekładamy do innego naczynia. Do woka wrzucamy drobno posiekaną cebulę, czosnek, papryczkę chilli i imbir. Smażymy przez chwilę, po czym dodajemy pokrojoną w paski czerwoną paprykę. Smażymy przez ok. 5 minut.
Ocet ryżowy, sos sojowy i brązowy cukier mieszamy w małej miseczce. Sos dolewamy do podsmażonej papryki. Dodajemy też obsmażonego kurczaka i orzeszki ziemne. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku i smażymy przez 3-5 minut. Posypujemy posiekanym szczypiorem.
Gotowy sos podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty