Makaronowa sałatka z tuńczykiem i pieczoną papryką
Zazwyczaj nie korzystam z przepisów na sałatki. Przygotowuję je w myśl zasady "co się nawinie". Oczywiście, są takie połączenia składników, które zasmakowały nam tak bardzo, że je zapisuję, by powtórzyć w przyszłości.
Makaronowa sałatka z rzodkiewkami, ogórkiem, pieczoną papryką, tuńczykiem i serem do takich właśnie się zalicza - po jej debiucie domownikom było mało i już następnego dnia zrobiłam kolejną porcję.
Składniki:
- 200 g drobnego makaronu (u mnie risini),
- 1-2 puszki tuńczyka w kawałkach,
- 1 puszka kukurydzy konserwowej,
- 1 czerwona cebula,
- 3 czerwone papryki,
- 1 średni ogórek,
- mały pęczek rzodkiewek,
- 150 g twardego żółtego sera,
- 2-3 łyżki majonezu,
- 1 łyżka łagodnej musztardy,
- sól, pieprz
Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie. Studzimy.
Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, dzielimy na części. Pieczemy przez 30 min. w średnio nagrzanym piekarniku, do czasu kiedy skórka na paprykach zacznie czernieć i zrobi się pomarszczona. Upieczoną paprykę wkładamy do worka foliowego, szczelnie zamykamy. Kiedy wystygnie zdejmujemy z niej skórkę i kroimy w kostkę.
Tuńczyka i kukurydzę odsączamy. Cebulę drobno siekamy. Rzodkiewki, ogórka i żółty ser kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy z sosem przygotowanym z musztardy i majonezu. Doprawiamy do smaku.
Gotowe!
Makaronowa sałatka z rzodkiewkami, ogórkiem, pieczoną papryką, tuńczykiem i serem do takich właśnie się zalicza - po jej debiucie domownikom było mało i już następnego dnia zrobiłam kolejną porcję.
Składniki:
- 200 g drobnego makaronu (u mnie risini),
- 1-2 puszki tuńczyka w kawałkach,
- 1 puszka kukurydzy konserwowej,
- 1 czerwona cebula,
- 3 czerwone papryki,
- 1 średni ogórek,
- mały pęczek rzodkiewek,
- 150 g twardego żółtego sera,
- 2-3 łyżki majonezu,
- 1 łyżka łagodnej musztardy,
- sól, pieprz
Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie. Studzimy.
Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, dzielimy na części. Pieczemy przez 30 min. w średnio nagrzanym piekarniku, do czasu kiedy skórka na paprykach zacznie czernieć i zrobi się pomarszczona. Upieczoną paprykę wkładamy do worka foliowego, szczelnie zamykamy. Kiedy wystygnie zdejmujemy z niej skórkę i kroimy w kostkę.
Tuńczyka i kukurydzę odsączamy. Cebulę drobno siekamy. Rzodkiewki, ogórka i żółty ser kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy z sosem przygotowanym z musztardy i majonezu. Doprawiamy do smaku.
Gotowe!
Komentarze
Prześlij komentarz