Makaronowa sałatka z tuńczykiem i pieczoną papryką

Zazwyczaj nie korzystam z przepisów na sałatki. Przygotowuję je w myśl zasady "co się nawinie". Oczywiście, są takie połączenia składników, które zasmakowały nam tak bardzo, że je zapisuję, by powtórzyć w przyszłości.
Makaronowa sałatka z rzodkiewkami, ogórkiem, pieczoną papryką, tuńczykiem i serem do takich właśnie się zalicza - po jej debiucie domownikom było mało i już następnego dnia zrobiłam kolejną porcję.

Składniki:
 - 200 g drobnego makaronu (u mnie risini),
 - 1-2 puszki tuńczyka w kawałkach,
 - 1 puszka kukurydzy konserwowej,
 - 1 czerwona cebula,
 - 3 czerwone papryki,
 - 1 średni ogórek,
 - mały pęczek rzodkiewek,
 - 150 g twardego żółtego sera,
 - 2-3 łyżki majonezu,
 - 1 łyżka łagodnej musztardy,
 - sól, pieprz


Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie. Studzimy.
Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, dzielimy na części. Pieczemy przez 30 min. w średnio nagrzanym piekarniku, do czasu kiedy skórka na paprykach zacznie czernieć i zrobi się pomarszczona. Upieczoną paprykę wkładamy do worka foliowego, szczelnie zamykamy. Kiedy wystygnie zdejmujemy z niej skórkę i kroimy w kostkę.
Tuńczyka i kukurydzę odsączamy. Cebulę drobno siekamy. Rzodkiewki, ogórka i żółty ser kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy z sosem przygotowanym z musztardy i majonezu. Doprawiamy do smaku.
Gotowe!

Komentarze

Popularne posty