Fishburger ze słodko- kwaśną papryką
Pomysł na słodko - kwaśną paprykę zaczerpnęłam od Gordona Ramsaya. Przygotowuję ją dość często - jako obiadowy dodatek do mięs czy ryb, zdarza mi się obłożyć nią pizzę.
Tym razem będzie i ryba i fastfood (w zdrowej postaci). Do burgera nie dodawałam wielu dodatków - papryka wiedzie w nim smakowy prym, a delikatne kotlety rybne nabrały charakteru dzięki sezamowi, w którym je obtoczyłam.
Składniki:
- 4 bułki (u mnie sojowe z ziarnami słonecznika),
- 500 g filetów z białej ryby (u mnie dorsz),
- 1 jajo,
- 1 namoczona w mleku bułka,
- sok z połowy cytryny,
- mały pęczek pietruszki,
- 1 mała cebula,
- garść ziaren sezamu (użyłam czarnego),
- 100 g bułki tartej,
- 3-4 papryki,
- 2 łyżeczki cukru - pudru,
- 2 łyżki czerwonego octu winnego,
- kilka listków sałaty,
- sól, pieprz
Oczyszczone ze skóry i ości filety rybne kroimy w małą kostkę. Mieszamy z jajem, bułką odciśniętą z mleka, drobno posiekaną cebulą i natką pietruszki oraz sokiem cytrynowym. Doprawiamy do smaku. Formujemy 4 burgery wielkością dopasowane do bułek. Obtaczamy je w panierce z bułki tartej i sezamu. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor - po 3-4 minuty z każdej strony.
Oczyszczone z gniazd nasiennych papryki kroimy w paski, wrzucamy na rozgrzany na patelni tłuszcz i smażmy przez ok. 3 minuty aż warzywa zaczną mięknąć. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy cukrem pudrem i skrapiamy octem winnym. Gotujemy przez kilka minut, aż ocet wyparuje, a papryka będzie miękka.
Bułki przekrawamy na pół i podpiekamy w piekarniku lub opiekaczu. Na każdej z nich układamy liście sałaty, burgera rybnego oraz paprykę. Możemy polać odrobiną ketchupu, majonezu lub innego sosu.
Gotowe!
Tym razem będzie i ryba i fastfood (w zdrowej postaci). Do burgera nie dodawałam wielu dodatków - papryka wiedzie w nim smakowy prym, a delikatne kotlety rybne nabrały charakteru dzięki sezamowi, w którym je obtoczyłam.
Składniki:
- 4 bułki (u mnie sojowe z ziarnami słonecznika),
- 500 g filetów z białej ryby (u mnie dorsz),
- 1 jajo,
- 1 namoczona w mleku bułka,
- sok z połowy cytryny,
- mały pęczek pietruszki,
- 1 mała cebula,
- garść ziaren sezamu (użyłam czarnego),
- 100 g bułki tartej,
- 3-4 papryki,
- 2 łyżeczki cukru - pudru,
- 2 łyżki czerwonego octu winnego,
- kilka listków sałaty,
- sól, pieprz
Oczyszczone ze skóry i ości filety rybne kroimy w małą kostkę. Mieszamy z jajem, bułką odciśniętą z mleka, drobno posiekaną cebulą i natką pietruszki oraz sokiem cytrynowym. Doprawiamy do smaku. Formujemy 4 burgery wielkością dopasowane do bułek. Obtaczamy je w panierce z bułki tartej i sezamu. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor - po 3-4 minuty z każdej strony.
Oczyszczone z gniazd nasiennych papryki kroimy w paski, wrzucamy na rozgrzany na patelni tłuszcz i smażmy przez ok. 3 minuty aż warzywa zaczną mięknąć. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy cukrem pudrem i skrapiamy octem winnym. Gotujemy przez kilka minut, aż ocet wyparuje, a papryka będzie miękka.
Bułki przekrawamy na pół i podpiekamy w piekarniku lub opiekaczu. Na każdej z nich układamy liście sałaty, burgera rybnego oraz paprykę. Możemy polać odrobiną ketchupu, majonezu lub innego sosu.
Gotowe!
Komentarze
Prześlij komentarz