Ziołowe kofty z serem feta

Małe, aromatyczne, zielone bukieciki zalały ryneczkowe stragany. Tu i ówdzie pojawiają się kolejki ludzi, którzy chcą  na własną rękę ususzyć kwiaty majeranku czy tymianku.
Trochę zdziwiona, bo po raz pierwszy zauważyłam takie zjawisko, w jednej z takich kolejek się ustawiłam. 
Zioła w domu się suszą, a jeszcze świeże wykorzystałam do przyprawienia domowych koft z indyka, z dodatkiem sera feta.

Składniki:
 - 500 g mielonego mięsa indyczego,
 - 1 cebula,
 - 2 ząbki czosnku,
 - 1 jajo,
 - 150 g sera typu feta,
 - 1 namoczona w mleku bułka,
 -  świeże zioła: majeranek, tymianek i bazylia,
 - sól, pieprz




Drobno posiekaną cebulę podsmażamy ze zmiażdżonym czosnkiem na niewielkiej ilości tłuszczu.

Odstawiamy do wystygnięcia.
Ser feta kroimy w małą kostkę. Delikatnie mieszamy z mięsem, jajem, cebulą z czosnkiem i bułką. Doprawiamy drobno posiekanymi ziołami, solą (ostrożnie, bo feta jest słona) i pieprzem.
Z tak przygotowanego mięsa formujemy podłużne kofty, które nabijamy na bambusowe patyczki do szaszłyków.
Umieszczamy je na ruszcie i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-30 minut.
Gotowe!

Komentarze

  1. Madziu, wyglądają super te kofty, aż się człowiek głodny robi :)) muszę wypróbować przepis.
    Pozdrawiam i życzę kolejnych fajnych pomysłów :)
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  2. Pozarlabym takie kofty!
    A co do tych ziol, mysle, ze ludzie powoli ucza sie je doceniac :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty