Tarta z ziemniakami, chorizo i cebulą
O tym, że zasmakowaliśmy w tartach wspominałam już jakiś czas temu. Spragniona słodkości familia z utęsknieniem wypatruje kolejnego wypełnionego owocami wypieku.
Echhh.. mnie do słodyczy nie ciągnie - tym razem zrobiłam domownikom na przekór i jako wkład do kruchego ciasta wykorzystałam pikantną kiełbasę chorizo i to, co zawsze można znaleźć w domu - ziemniaki oraz cebulę.
Składniki:
- 250 g mąki,
- 100 g masła,
- 1 żółtko,
- ok. 50 ml wody,
- 250 g pikantnej kiełbasy chorizo,
- 2 duże cebule,
- 500 g ziemniaków
- 1 ząbek czosnku,
- 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki
- 3 jaja,
- 150 g startego żółtego sera,
- 100 ml śmietany 30%,
- sól, pieprz
Mąkę z odrobiną soli i schłodzone masło łączymy siekając nożem. Dodajemy żółtko i wodę. Zagniatamy ciasto. Kiedy będzie już gotowe, zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Kiedy ciasto się schłodzi rozwałkowujemy je na blacie i ostrożnie przenosimy do formy do tarty. Dokładnie oblepiamy nim formę, nadmiar ciasta usuwamy za pomocą wałka. Na dnie układamy papier do pieczenia, wysypujemy grochem lub fasolą. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około kwadrans. Po tym czasie zdejmujemy z tarty obciążenie i wkładamy ją do piekarnika jeszcze na 5 minut. Podpieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Ziemniaki kroimy w plasterki i gotujemy przez kwadrans w lekko osolonej wodzie. Odsączamy i odstawiamy.
Kiełbasę kroimy w plasterki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Podsmażamy przez kilka minut, a następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i zmiażdżony czosnek. Smażymy przez ok. 10 minut.
Jaja rozbijamy, mieszamy ze śmietaną i serem, doprawiamy solą i pieprzem. Masę wylewamy na chłodne ciasto. Na wierzch wykładamy podsmażoną kiełbasę i cebulę, a następnie plasterki ziemniaków. Posypujemy wędzoną papryką.
Tartę pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Gotowe!
Echhh.. mnie do słodyczy nie ciągnie - tym razem zrobiłam domownikom na przekór i jako wkład do kruchego ciasta wykorzystałam pikantną kiełbasę chorizo i to, co zawsze można znaleźć w domu - ziemniaki oraz cebulę.
Składniki:
- 250 g mąki,
- 100 g masła,
- 1 żółtko,
- ok. 50 ml wody,
- 250 g pikantnej kiełbasy chorizo,
- 2 duże cebule,
- 500 g ziemniaków
- 1 ząbek czosnku,
- 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki
- 3 jaja,
- 150 g startego żółtego sera,
- 100 ml śmietany 30%,
- sól, pieprz
Mąkę z odrobiną soli i schłodzone masło łączymy siekając nożem. Dodajemy żółtko i wodę. Zagniatamy ciasto. Kiedy będzie już gotowe, zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Kiedy ciasto się schłodzi rozwałkowujemy je na blacie i ostrożnie przenosimy do formy do tarty. Dokładnie oblepiamy nim formę, nadmiar ciasta usuwamy za pomocą wałka. Na dnie układamy papier do pieczenia, wysypujemy grochem lub fasolą. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około kwadrans. Po tym czasie zdejmujemy z tarty obciążenie i wkładamy ją do piekarnika jeszcze na 5 minut. Podpieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Ziemniaki kroimy w plasterki i gotujemy przez kwadrans w lekko osolonej wodzie. Odsączamy i odstawiamy.
Kiełbasę kroimy w plasterki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Podsmażamy przez kilka minut, a następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i zmiażdżony czosnek. Smażymy przez ok. 10 minut.
Jaja rozbijamy, mieszamy ze śmietaną i serem, doprawiamy solą i pieprzem. Masę wylewamy na chłodne ciasto. Na wierzch wykładamy podsmażoną kiełbasę i cebulę, a następnie plasterki ziemniaków. Posypujemy wędzoną papryką.
Tartę pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Gotowe!
Wytrawne tarty to coś właśnie dla mnie. Z ziemniakami chyba jeszcze nie robiłam. Zapraszam Cię do dodania wpisu do mojej akcji Warzywa psiankowate :)
OdpowiedzUsuńJa tam lubie i slodkie, i wytrawne. Taka z checia bym zjadla. Jest chorizo - jest dobrze :)
OdpowiedzUsuń