Risotto z brokułem, klopsikami i migdałami
Upał daje nam dziś trochę odpocząć, więc z przyjemnością stanę przy kuchence i pomieszam trochę w garnkach. Mieszanie będzie dość intensywne, risotto jest przecież bardzo wymagające w tej kwestii ;).
Zestawienie, które Wam proponuję jest dość pracochłonne, zapewniam jednak, że warto poświęcić trochę czasu, bo efekt jest bardzo smakowity.
Składniki:
- 1 brokuł podzielony na różyczki,
- 300 g mielonego mięsa drobiowego,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 jajo,
- 1 namoczona w mleku bułka,
- świeże zioła: majeranek, tymianek i bazylia,
- 70 g pesto rosso,
- 400 g ryżu arborio,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 150 ml białego wytrawnego wina,
- 1 łyżka masła,
- garść prażonych migdałów,
- sól, pieprz
Brokuła obgotowujemy przez ok. 7 minut w osolonej wodzie. Odsączamy i odstawiamy.
- 70 g pesto rosso,
- 400 g ryżu arborio,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 150 ml białego wytrawnego wina,
- 1 łyżka masła,
- garść prażonych migdałów,
- sól, pieprz
Brokuła obgotowujemy przez ok. 7 minut w osolonej wodzie. Odsączamy i odstawiamy.
Jedną drobno posiekaną cebulę podsmażamy ze zmiażdżonym czosnkiem na niewielkiej ilości tłuszczu.
Mieszamy ją z mięsem, jajem, 1 łyżeczką pesto i bułką. Doprawiamy drobno posiekanymi ziołami, solą i pieprzem. Formujemy małe klopsiki, które smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Drugą cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Następnie wsypujemy ryż i mieszamy, po chwili dolewamy wino. Mieszamy dalej, a gdy płyn się zredukuje, dodajemy do ryżu pozostałe pesto i chochlę bulionu. Za każdym razem gdy ryż wchłonie bulion, dolewamy kolejną część bardzo często mieszając, do momentu aż ryż będzie miękki i kremowy.
Pod koniec gotowania dodajemy ugotowanego brokuła, podsmażone klopsiki, a następnie masło. Doprawiamy do smaku. Posypujemy prażonymi migdałami.
Gotowe!
Drugą cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Następnie wsypujemy ryż i mieszamy, po chwili dolewamy wino. Mieszamy dalej, a gdy płyn się zredukuje, dodajemy do ryżu pozostałe pesto i chochlę bulionu. Za każdym razem gdy ryż wchłonie bulion, dolewamy kolejną część bardzo często mieszając, do momentu aż ryż będzie miękki i kremowy.
Pod koniec gotowania dodajemy ugotowanego brokuła, podsmażone klopsiki, a następnie masło. Doprawiamy do smaku. Posypujemy prażonymi migdałami.
Gotowe!
Komentarze
Prześlij komentarz