Risotto z brokułem, klopsikami i migdałami

Upał daje nam dziś trochę odpocząć, więc z przyjemnością stanę przy kuchence i pomieszam trochę w garnkach. Mieszanie będzie dość intensywne, risotto jest przecież bardzo wymagające w tej kwestii ;).
Zestawienie, które Wam proponuję jest dość pracochłonne, zapewniam jednak, że warto poświęcić trochę czasu, bo efekt jest bardzo smakowity.

Składniki:
 - 1 brokuł podzielony na różyczki,
 - 300 g mielonego mięsa drobiowego,
 - 2 cebule,
 - 2 ząbki czosnku,
 - 1 jajo,
 - 1 namoczona w mleku bułka,
 -  świeże zioła: majeranek, tymianek i bazylia,
 - 70 g pesto rosso,
  - 400 g ryżu arborio,
 - 1 litr bulionu warzywnego,
 - 150 ml białego wytrawnego wina,
 - 1 łyżka masła,
 - garść prażonych migdałów,
 - sól, pieprz



Brokuła obgotowujemy przez ok. 7 minut w osolonej wodzie. Odsączamy i odstawiamy.
Jedną drobno posiekaną  cebulę podsmażamy ze zmiażdżonym czosnkiem na niewielkiej ilości tłuszczu. 
Mieszamy ją z mięsem, jajem, 1 łyżeczką pesto i bułką. Doprawiamy drobno posiekanymi ziołami, solą  i pieprzem. Formujemy małe klopsiki, które smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Drugą cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Następnie wsypujemy ryż i mieszamy, po chwili dolewamy wino. Mieszamy dalej, a gdy płyn się zredukuje, dodajemy do ryżu pozostałe pesto i chochlę bulionu. Za każdym razem gdy ryż wchłonie bulion, dolewamy kolejną część bardzo często mieszając, do momentu aż ryż będzie miękki i kremowy.
Pod koniec gotowania dodajemy ugotowanego brokuła, podsmażone klopsiki, a następnie masło. Doprawiamy do smaku. Posypujemy prażonymi migdałami.
Gotowe!

Komentarze

Popularne posty