Paprykowa tarta z pieczarkami

Jak przemycić w obiedzie paprykę i sprawić, by ktoś, kto zarzeka się, że jej nie lubi, spałaszował wszystko i jeszcze poprosił o dokładkę? Ukryć ją tak, by pozostała niewidoczną, mimo, iż jest głównym składnikiem potrawy.
Dzięki pieczonej papryce farsz mojej tarty nabrał intensywnie czerwonego koloru i lekko słodkiego smaku. Reszta całkiem nieskomplikowana - najprostsze kruche ciasto i pieczarki podsmażone z cebulą.
Tanio, sezonowo i oczywiście przepysznie!

Składniki:
 - 250 g mąki,
 - 100 g masła,
 - 1 żółtko,
 - ok. 50 ml wody,
 - 4 jaja,
 - 100 ml śmietany 30%,
 - 6 dużych czerwonych papryk,
 - 500 g pieczarek,
 - 1 duża cebula,
 - tymianek,
 - sól, pieprz



Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, dzielimy na części. Pieczemy przez 30 min. w średnio nagrzanym piekarniku, do czasu kiedy skórka na paprykach zacznie czernieć i zrobi się pomarszczona. Upieczoną paprykę wkładamy do worka foliowego, szczelnie zamykamy. Kiedy wystygnie zdejmujemy z niej skórkę. Następnie wrzucamy do blendera i przecieramy na gładką pastę.
Mąkę z odrobiną soli i schłodzone masło łączymy siekając nożem. Dodajemy żółtko i wodę. Zagniatamy ciasto. Kiedy będzie już gotowe, zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Kiedy ciasto się schłodzi rozwałkowujemy je na blacie i ostrożnie przenosimy do formy do tarty. Dokładnie oblepiamy nim formę, nadmiar ciasta usuwamy za pomocą wałka. Na dnie układamy papier do pieczenia, wysypujemy grochem lub fasolą. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około kwadrans. Po tym czasie zdejmujemy z tarty obciążenie i wkładamy ją do piekarnika jeszcze na  5 minut. Podpieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Po pięciu minutach dodajemy do niej pokrojone pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy przez ok. 10 minut, by grzyby odparowały płyn.
Jaja rozbijamy, mieszamy ze śmietaną i pastą paprykową, doprawiamy solą i pieprzem.
Podsmażone pieczarki wykładamy na kruchym spodzie (kilka zostawiamy do dekoracji). Na ciasto wylewamy masę jajeczno - paprykową. Na wierzchu układamy pozostałe grzyby.
Tartę pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Gotowe!

Komentarze

  1. Osobiście uwielbiam paprykę, chociaż znam kilka osób, które też za nią nie przepadają. Smakowita tarta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie nieskomplikowane dania :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty