Naleśniki z kurkami i porem
Naleśniki zawsze przyrządzam wg tego samego, sprawdzonego przepisu. Bez względu na to, czy wypełniam je wytrawnym farszem czy przygotowuję "na słodko" - sprawdzają się wybornie.
Tym razem, korzystając z kurkowego dobrodziejstwa dostępnego na ryneczku, uraczyłam rodzinę naleśnikami z kurkami i porem.
Pokusiłam się o przewiązanie ich szczypiorkiem - tak, by przypominały sakiewki. Do tego sos grzybowo - śmietanowy i obiad gotowy.
Składniki:
- 12 naleśników (wg tego przepisu),
- 500 g kurek + 100 g do sosu,
- 2 pory (białe części),
- 250 ml bulionu drobiowego,
- 50 ml białego wytrawnego wina,
- 200 ml śmietany 30%,
- kilka gałązek tymianku,
- szczypiorek (do związania naleśników),
- sól, pieprz
Białe części porów kroimy w drobne talarki. Podsmażamy na niewielkiej ilości masła.. Po kilku minutach dodajemy ok. 2 łyżki masła, wrzucamy kurki. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, smażymy przez ok. 7 minut, aż grzyby i pory zmiękną. Farsz odsączamy z nadmiaru płynu.
Pozostałe kurki obsmażamy. Zalewamy winem i redukujemy. Dodajemy bulion, zagotowujemy i znów redukujemy. Sos możemy zmiksować blenderem. Dolewamy śmietanę, doprawiamy do smaku i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut.
Farsz nakładamy na środek naleśników. Formujemy sakiewki, które przewiązujemy szczypiorkiem. Gotowe naleśniki polewamy gorącym sosem.
Gotowe!
Tym razem, korzystając z kurkowego dobrodziejstwa dostępnego na ryneczku, uraczyłam rodzinę naleśnikami z kurkami i porem.
Pokusiłam się o przewiązanie ich szczypiorkiem - tak, by przypominały sakiewki. Do tego sos grzybowo - śmietanowy i obiad gotowy.
Składniki:
- 12 naleśników (wg tego przepisu),
- 500 g kurek + 100 g do sosu,
- 2 pory (białe części),
- 250 ml bulionu drobiowego,
- 50 ml białego wytrawnego wina,
- 200 ml śmietany 30%,
- kilka gałązek tymianku,
- szczypiorek (do związania naleśników),
- sól, pieprz
Białe części porów kroimy w drobne talarki. Podsmażamy na niewielkiej ilości masła.. Po kilku minutach dodajemy ok. 2 łyżki masła, wrzucamy kurki. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, smażymy przez ok. 7 minut, aż grzyby i pory zmiękną. Farsz odsączamy z nadmiaru płynu.
Pozostałe kurki obsmażamy. Zalewamy winem i redukujemy. Dodajemy bulion, zagotowujemy i znów redukujemy. Sos możemy zmiksować blenderem. Dolewamy śmietanę, doprawiamy do smaku i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut.
Farsz nakładamy na środek naleśników. Formujemy sakiewki, które przewiązujemy szczypiorkiem. Gotowe naleśniki polewamy gorącym sosem.
Gotowe!
piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńwygladaja uroczo ;) takie sakiewki
OdpowiedzUsuńteż będę robić dzis wytrawne naleśniki :D mniam!
OdpowiedzUsuńdziś ostatni dzień kulinarnego rozdania- serdecznie zapraszam!
www.cookplease.blogspot.com
Kurki, mmm... Szkoda, ze tutaj tak o nie trudno. A za porem chyba zatesknilam. Dawno nie jadlam - pora to zmienic!
OdpowiedzUsuńCoś wspaniałego!
OdpowiedzUsuń