Naleśniki z kurkami i porem

Naleśniki zawsze przyrządzam wg tego samego, sprawdzonego przepisu. Bez względu na to, czy wypełniam je wytrawnym farszem czy przygotowuję "na słodko" - sprawdzają się wybornie.
Tym razem, korzystając z kurkowego dobrodziejstwa dostępnego na ryneczku, uraczyłam rodzinę naleśnikami z kurkami i porem.
Pokusiłam się o przewiązanie ich szczypiorkiem - tak, by przypominały sakiewki. Do tego sos grzybowo - śmietanowy i obiad gotowy.

Składniki:
 - 12 naleśników (wg tego przepisu),
 - 500 g kurek + 100 g do sosu,
 - 2 pory (białe części),
 - 250 ml bulionu drobiowego,
 - 50 ml białego wytrawnego wina,
 - 200 ml śmietany 30%,
 - kilka gałązek tymianku,
 - szczypiorek (do związania naleśników),
 - sól, pieprz



Białe części porów kroimy w drobne talarki. Podsmażamy na niewielkiej ilości masła.. Po kilku minutach dodajemy ok. 2 łyżki masła, wrzucamy kurki. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, smażymy przez ok. 7 minut, aż grzyby i pory zmiękną. Farsz odsączamy z nadmiaru płynu.
Pozostałe kurki obsmażamy. Zalewamy winem i redukujemy. Dodajemy bulion, zagotowujemy i znów redukujemy. Sos możemy zmiksować blenderem. Dolewamy śmietanę, doprawiamy do smaku i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut.
Farsz nakładamy na środek naleśników. Formujemy sakiewki, które przewiązujemy szczypiorkiem. Gotowe naleśniki polewamy gorącym sosem.
Gotowe!

Komentarze

  1. też będę robić dzis wytrawne naleśniki :D mniam!

    dziś ostatni dzień kulinarnego rozdania- serdecznie zapraszam!
    www.cookplease.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurki, mmm... Szkoda, ze tutaj tak o nie trudno. A za porem chyba zatesknilam. Dawno nie jadlam - pora to zmienic!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty