Krem z pieczonych pomidorów i cukinii

Pomidory, cukinia, papryka - sezon na te warzywa jest moim ulubionym. Jeszcze nie tak dawno, jedynym sposobem na wrzucenie tych warzyw do wspólnego garnka, wydawało mi się leczo. Teraz prześcigam się sama ze sobą w pomysłach na łączenie i sposobach na ich wykorzystanie.
Zupę z pieczonych pomidorów czy krem z cukinii serwuję dość często. Tym razem, dla odmiany, postanowiłam połączyć te zupy. Co z tego wyszło?
Aksamitny, pomarańczowy krem, który oczarował moich domowych konsumentów;)
Spróbujcie!

Składniki:
 - 2 kg pomidorów(u mnie bawole serca),
 - 3 cukinie,
 - 1 litr wywaru warzywnego,
 - oliwa z oliwek (do skropienia warzyw przed pieczeniem),
 - zioła: tymianek, bazylia, oregano,
 - 4-5 ząbków czosnku,
 - 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
 - 1 łyżeczka cukru,
 - 2 łyżki sera mascarpone,
 - sól, pieprz



Pomidory sparzamy, obieramy ze skórek, dzielimy na cząstki i wydrążamy. Cukinię kroimy w grubą zapałkę.
Tak przygotowane warzywa umieszczamy na blasze do pieczenia. Skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy plastrami czosnku i ziołami. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 30-40 minut.
W międzyczasie przygotowujemy wywar warzywny. Wrzucamy do niego upieczone warzywa razem s sokami oraz koncentrat pomidorowy (część cukinii możemy odstawić do dekoracji), gotujemy przez kilka minut, a następnie przecieramy zupę blenderem na gładki krem.
Przetartą zupę podgrzewamy, dodajemy do niej ser mascarpone, doprawiamy do smaku.
Gotowe!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty