Krem z pieczonych pomidorów i cukinii
Pomidory, cukinia, papryka - sezon na te warzywa jest moim ulubionym. Jeszcze nie tak dawno, jedynym sposobem na wrzucenie tych warzyw do wspólnego garnka, wydawało mi się leczo. Teraz prześcigam się sama ze sobą w pomysłach na łączenie i sposobach na ich wykorzystanie.
Zupę z pieczonych pomidorów czy krem z cukinii serwuję dość często. Tym razem, dla odmiany, postanowiłam połączyć te zupy. Co z tego wyszło?
Aksamitny, pomarańczowy krem, który oczarował moich domowych konsumentów;)
Spróbujcie!
Składniki:
- 2 kg pomidorów(u mnie bawole serca),
- 3 cukinie,
- 1 litr wywaru warzywnego,
- oliwa z oliwek (do skropienia warzyw przed pieczeniem),
- zioła: tymianek, bazylia, oregano,
- 4-5 ząbków czosnku,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 łyżki sera mascarpone,
- sól, pieprz
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórek, dzielimy na cząstki i wydrążamy. Cukinię kroimy w grubą zapałkę.
Tak przygotowane warzywa umieszczamy na blasze do pieczenia. Skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy plastrami czosnku i ziołami. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 30-40 minut.
W międzyczasie przygotowujemy wywar warzywny. Wrzucamy do niego upieczone warzywa razem s sokami oraz koncentrat pomidorowy (część cukinii możemy odstawić do dekoracji), gotujemy przez kilka minut, a następnie przecieramy zupę blenderem na gładki krem.
Przetartą zupę podgrzewamy, dodajemy do niej ser mascarpone, doprawiamy do smaku.
Gotowe!
Zupę z pieczonych pomidorów czy krem z cukinii serwuję dość często. Tym razem, dla odmiany, postanowiłam połączyć te zupy. Co z tego wyszło?
Aksamitny, pomarańczowy krem, który oczarował moich domowych konsumentów;)
Spróbujcie!
Składniki:
- 2 kg pomidorów(u mnie bawole serca),
- 3 cukinie,
- 1 litr wywaru warzywnego,
- oliwa z oliwek (do skropienia warzyw przed pieczeniem),
- zioła: tymianek, bazylia, oregano,
- 4-5 ząbków czosnku,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 łyżki sera mascarpone,
- sól, pieprz
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórek, dzielimy na cząstki i wydrążamy. Cukinię kroimy w grubą zapałkę.
Tak przygotowane warzywa umieszczamy na blasze do pieczenia. Skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy plastrami czosnku i ziołami. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 30-40 minut.
W międzyczasie przygotowujemy wywar warzywny. Wrzucamy do niego upieczone warzywa razem s sokami oraz koncentrat pomidorowy (część cukinii możemy odstawić do dekoracji), gotujemy przez kilka minut, a następnie przecieramy zupę blenderem na gładki krem.
Przetartą zupę podgrzewamy, dodajemy do niej ser mascarpone, doprawiamy do smaku.
Gotowe!
Podoba mi sie to polaczenie! Dobry pomysl, nie ma co.
OdpowiedzUsuńMusi być niezwykle aromatyczna:)
OdpowiedzUsuń