Frytki z cukinii
Banalnie prosta, zdrowa i dość dietetyczna forma tradycyjnego fast foodu. Ziołowo - czosnkowy aromat, który pokrył cukiniowe frytki, po ich pieczeniu jeszcze długo unosił się w kuchni.
My spałaszowaliśmy je na obiad z pieczoną rybą, ale świetne będą też jako przekąska.
Jeśli chcecie przed pieczeniem cukiniowe "batony" możecie obtoczyć w jajku i panierce z bułki tartej - będą bardziej chrupiące i treściwe.
Składniki:
- 4-5 cukinii,
- 3 ząbki czosnku,
- ulubione zioła: tymianek, oregano, bazylia,
- oliwa z oliwek
- sól
Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż i usuwamy pestki. Kroimy w "batony" i układamy na blasze do pieczenia. Lekko skrapiamy oliwą z oliwek. Posypujemy plastrami czosnku i ziołami.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 30 minut.
Przed podaniem posypujemy solą.
My spałaszowaliśmy je na obiad z pieczoną rybą, ale świetne będą też jako przekąska.
Jeśli chcecie przed pieczeniem cukiniowe "batony" możecie obtoczyć w jajku i panierce z bułki tartej - będą bardziej chrupiące i treściwe.
Składniki:
- 4-5 cukinii,
- 3 ząbki czosnku,
- ulubione zioła: tymianek, oregano, bazylia,
- oliwa z oliwek
- sól
Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż i usuwamy pestki. Kroimy w "batony" i układamy na blasze do pieczenia. Lekko skrapiamy oliwą z oliwek. Posypujemy plastrami czosnku i ziołami.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 30 minut.
Przed podaniem posypujemy solą.
Zdrowo i smacznie - lubie to!
OdpowiedzUsuń