Tarta z wędzonym łososiem, szparagami i groszkiem
Zakochałam się w wytrawnych, kruchych ciastach. Wbrew pozorom, ich przygotowanie nie wymaga zachodu i specjalnych umiejętności. Ostatni w tym roku pęczek białych szparagów, słodki zielony groszek i pyszny wędzony łosoś. Do ciasta dodałam szczyptę kurkumy - w efekcie na stole pojawiła się słoneczna, wypełniona latem, tarta.
Składniki:
- 250 g mąki,
- 80 ml oleju rzepakowego,
- 1 żółtko,
- ok. 40 ml wody,
- szczypta kurkumy
- pęczek białych szparagów,
- 300 g wędzonego na gorąco łososia,
- 300 g zielonego groszku,
- 1 cebula,
- 3 jaja,
- 150 g śmietankowego twarogu,
- 150 g serka łososiowego,
- sól, pieprz
Mąkę z odrobiną soli oraz szczyptą kurkumy łączymy z olejem rzepakowym. Dodajemy żółtko i wodę. Zagniatamy ciasto. Kiedy będzie już gotowe, zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Kiedy ciasto się schłodzi rozwałkowujemy je na blacie i ostrożnie przenosimy do formy do tarty. Dokładnie oblepiamy nim formę, nadmiar ciasta usuwamy za pomocą wałka. Na dnie układamy papier do pieczenia, wysypujemy grochem lub fasolą. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około kwadrans. Po tym czasie zdejmujemy z tarty obciążenie i wkładamy ją do piekarnika jeszcze na 5 minut. Podpieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Szparagi obieramy, kroimy w ok. 3-centymetrowe słupki i gotujemy razem z groszkiem przez ok. 10 minut w osolonej wodzie. Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Łososia obieramy ze skóry i dzielimy na kawałki wielkości kęsa.
Jaja rozbijamy. Mieszamy z serami, doprawiamy solą i pieprzem.
Masę serowo - jajeczną wylewamy na schłodzony spód tarty. Do środka wrzucamy podzieloną na cząstki rybę oraz wystudzone warzywa.
Tartę pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Gotowe!
Składniki:
- 250 g mąki,
- 80 ml oleju rzepakowego,
- 1 żółtko,
- ok. 40 ml wody,
- szczypta kurkumy
- pęczek białych szparagów,
- 300 g wędzonego na gorąco łososia,
- 300 g zielonego groszku,
- 1 cebula,
- 3 jaja,
- 150 g śmietankowego twarogu,
- 150 g serka łososiowego,
- sól, pieprz
Mąkę z odrobiną soli oraz szczyptą kurkumy łączymy z olejem rzepakowym. Dodajemy żółtko i wodę. Zagniatamy ciasto. Kiedy będzie już gotowe, zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Kiedy ciasto się schłodzi rozwałkowujemy je na blacie i ostrożnie przenosimy do formy do tarty. Dokładnie oblepiamy nim formę, nadmiar ciasta usuwamy za pomocą wałka. Na dnie układamy papier do pieczenia, wysypujemy grochem lub fasolą. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około kwadrans. Po tym czasie zdejmujemy z tarty obciążenie i wkładamy ją do piekarnika jeszcze na 5 minut. Podpieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Szparagi obieramy, kroimy w ok. 3-centymetrowe słupki i gotujemy razem z groszkiem przez ok. 10 minut w osolonej wodzie. Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Łososia obieramy ze skóry i dzielimy na kawałki wielkości kęsa.
Jaja rozbijamy. Mieszamy z serami, doprawiamy solą i pieprzem.
Masę serowo - jajeczną wylewamy na schłodzony spód tarty. Do środka wrzucamy podzieloną na cząstki rybę oraz wystudzone warzywa.
Tartę pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Gotowe!
Też lubię wytrawne tarty. A szparagi i łosoś razem to bajka :)
OdpowiedzUsuńWygląda zachwycająco:)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda, chętnie bym spórbowała takiej słonecznej tarty :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCale wieki nie sluchalam Stone Temple Pilots <3
OdpowiedzUsuńA tarta wyglada przebosko!
wygląda baaardzo elegancko i pysznościowo :> muszę namówić mojego faceta żeby mi coś takiego zrobił - bo ze mnie kuchareczka raczej marna :> gdybym tak umiała to sama bym się zgłosiła na ten konkurs przepisów dietetycznych figury a tak.. cóż mogę jedynie głosować...
OdpowiedzUsuń