Spaghetti z kremowym sosem z awokado

Letnia, orzeźwiająca pasta to doskonały pomysł na wakacyjny obiad. Dziś nie będzie długiego stania przy garach - tylko tyle, ile jest potrzebne na ugotowanie makaronu i warzyw. Kremowy sos awokado do spaghetti podaję na zimno z dodatkiem brokuła, pomidorków i prażonych pestek dyni.

Składniki
 - 500 g makaronu spaghetti,
 - 3 dojrzałe awokado,
 - 300 ml gęstego jogurtu,
 - sok z połowy cytryny,
 - 2 ząbki czosnku,
 - 1 brokuł,
 - 300 g pomidorków koktajlowych,
 - garść prażonych pestek dyni,
 - sól, pieprz



Brokuła dzielimy na różyczki, obgotowujemy przez 7-20 minut w osolonej wodzie. Odsączamy i odstawiamy.
Awokado obieramy, kroimy w kostkę. Razem z czosnkiem, sokiem z cytryny i jogurtem wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Makaron gotujemy al dente. Polewamy sosem. Dekorujemy różyczkami brokuła i pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi. Posypujemy prażonymi pestkami dyni.
Gotowe!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty