Spaghetti z kremowym sosem z awokado
Letnia, orzeźwiająca pasta to doskonały pomysł na wakacyjny obiad. Dziś nie będzie długiego stania przy garach - tylko tyle, ile jest potrzebne na ugotowanie makaronu i warzyw. Kremowy sos awokado do spaghetti podaję na zimno z dodatkiem brokuła, pomidorków i prażonych pestek dyni.
Składniki
- 500 g makaronu spaghetti,
- 3 dojrzałe awokado,
- 300 ml gęstego jogurtu,
- sok z połowy cytryny,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 brokuł,
- 300 g pomidorków koktajlowych,
- garść prażonych pestek dyni,
- sól, pieprz
Brokuła dzielimy na różyczki, obgotowujemy przez 7-20 minut w osolonej wodzie. Odsączamy i odstawiamy.
Awokado obieramy, kroimy w kostkę. Razem z czosnkiem, sokiem z cytryny i jogurtem wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Makaron gotujemy al dente. Polewamy sosem. Dekorujemy różyczkami brokuła i pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi. Posypujemy prażonymi pestkami dyni.
Gotowe!
Składniki
- 500 g makaronu spaghetti,
- 3 dojrzałe awokado,
- 300 ml gęstego jogurtu,
- sok z połowy cytryny,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 brokuł,
- 300 g pomidorków koktajlowych,
- garść prażonych pestek dyni,
- sól, pieprz
Brokuła dzielimy na różyczki, obgotowujemy przez 7-20 minut w osolonej wodzie. Odsączamy i odstawiamy.
Awokado obieramy, kroimy w kostkę. Razem z czosnkiem, sokiem z cytryny i jogurtem wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Makaron gotujemy al dente. Polewamy sosem. Dekorujemy różyczkami brokuła i pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi. Posypujemy prażonymi pestkami dyni.
Gotowe!
ale Ty kusisz od rana! wspaniałe danie! uwielbiam pastę w każdej wersji!
OdpowiedzUsuńawokado makaron ;) musi swietnie to smakowac
OdpowiedzUsuń