Pikantny gulasz z chorizo i klopsikami

Nie wiem czy afrykańskie upały będą nam dane tego lata. Sama za nimi nie przepadam, ale wiem, że słoneczny skwar i spiekota mają swoich zwolenników. Ja preferuję ogień na talerzu, stąd dzisiejsza propozycja - ognista jak chilli i egzotyczna jak Kuchnia Maroka.

Składniki:
 - 750 g mielonego mięsa z indyka,
 - 1 cebula,
 - 2 ząbki czosnku,
 - 1 papryczka chilli,
 - 1 łyżeczka mielonego kuminu,
 - 2 zmielone goździki,
 - 1 jajo,
 - 250 pikantnej kiełbasy chorizo,
 - 2 łyżki harissy,
 - 2 puszki krojonych pomidorów,
 - 400 ml bulionu drobiowego,
 - 1 laska cynamonu,
 - sól, pieprz
 - listki kolendry lub pęczek pietruszki



Mięso, jajo, pół pęczka posiekanej pietruszki, podsmażoną wcześniej cebulę i czosnek oraz przyprawy wyrabiamy na gładką masę. Formujemy małe klopsiki.
Klopsiki podsmażamy z pokrojoną w plasterki kiełbasą chorizo (lepiej to robić partiami, by mięso się nie ugotowało, a ładnie zrumieniło). Dodajemy harissę, a następnie pomidory, bulion i cynamon. Doprawiamy do smaku. Gotujemy przez około 20 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.

Komentarze

  1. Ja na upaly juz nie licze, ciesze sie tym, co jest (czytaj: 18 stopni i sucho :)). A ogien na talerzu lubie zawsze!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny obiad, aż ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, nie wątpię, że pikantny! :) Wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  5. O tak, takie smaki uwielbiam! Ostro, konkretnie, wyraziście... Pycha! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham chorizo! Napewno sprawdzę przepis.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale mi smaka narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty