Pikantny gulasz z chorizo i klopsikami
Nie wiem czy afrykańskie upały będą nam dane tego lata. Sama za nimi nie przepadam, ale wiem, że słoneczny skwar i spiekota mają swoich zwolenników. Ja preferuję ogień na talerzu, stąd dzisiejsza propozycja - ognista jak chilli i egzotyczna jak Kuchnia Maroka.
Składniki:
- 750 g mielonego mięsa z indyka,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 papryczka chilli,
- 1 łyżeczka mielonego kuminu,
- 2 zmielone goździki,
- 1 jajo,
- 250 pikantnej kiełbasy chorizo,
- 2 łyżki harissy,
- 2 puszki krojonych pomidorów,
- 400 ml bulionu drobiowego,
- 1 laska cynamonu,
- sól, pieprz
- listki kolendry lub pęczek pietruszki
Mięso, jajo, pół pęczka posiekanej pietruszki, podsmażoną wcześniej cebulę i czosnek oraz przyprawy wyrabiamy na gładką masę. Formujemy małe klopsiki.
Klopsiki podsmażamy z pokrojoną w plasterki kiełbasą chorizo (lepiej to robić partiami, by mięso się nie ugotowało, a ładnie zrumieniło). Dodajemy harissę, a następnie pomidory, bulion i cynamon. Doprawiamy do smaku. Gotujemy przez około 20 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
Składniki:
- 750 g mielonego mięsa z indyka,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 papryczka chilli,
- 1 łyżeczka mielonego kuminu,
- 2 zmielone goździki,
- 1 jajo,
- 250 pikantnej kiełbasy chorizo,
- 2 łyżki harissy,
- 2 puszki krojonych pomidorów,
- 400 ml bulionu drobiowego,
- 1 laska cynamonu,
- sól, pieprz
- listki kolendry lub pęczek pietruszki
Mięso, jajo, pół pęczka posiekanej pietruszki, podsmażoną wcześniej cebulę i czosnek oraz przyprawy wyrabiamy na gładką masę. Formujemy małe klopsiki.
Klopsiki podsmażamy z pokrojoną w plasterki kiełbasą chorizo (lepiej to robić partiami, by mięso się nie ugotowało, a ładnie zrumieniło). Dodajemy harissę, a następnie pomidory, bulion i cynamon. Doprawiamy do smaku. Gotujemy przez około 20 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
Ja na upaly juz nie licze, ciesze sie tym, co jest (czytaj: 18 stopni i sucho :)). A ogien na talerzu lubie zawsze!
OdpowiedzUsuńPyszny obiad, aż ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńOj, nie wątpię, że pikantny! :) Wygląda super!
OdpowiedzUsuńO tak, takie smaki uwielbiam! Ostro, konkretnie, wyraziście... Pycha! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńKocham chorizo! Napewno sprawdzę przepis.
OdpowiedzUsuńAle mi smaka narobiłaś :)
OdpowiedzUsuń