Piersi kurczaka zapiekane z burakami i cukinią

Stragany na ryneczku zaczynają uginać się pod ciężarem mojej ulubionej cukinii. Najczęściej zestawiam ją z pomidorami, pieczarkami czy papryką. Niejednokrotnie faszeruję  i zapiekam, innym razem kroję w drobną kostkę i dodaję do sosu. Nuda? Czas zatem na nietypowe połączenie - cukinii i buraka.
Buraczki w ulubionej miodowo - winnej glazurze, cukinia lekko podsmażona - to wszystko ułożone na lekko rozbitych piersiach kurczaka. Zapiekamy i pyszny, niedzielny obiad gotowy!

Składniki:
 - 4 lekko rozbite piersi kurczaka,
 - 400 g buraków,
 - 2 cukinie,
 - 100 ml czerwonego wytrawnego wina,
 - 1-2 łyżki miodu,
 - 2-3 łyżki octu balsamicznego,
 - sól, pieprz



Piersi kurczaka lekko doprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu - po ok. 2-3 minuty z każdej strony, by mięso się zrumieniło.
Cukinię kroimy w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu.
Buraki kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju przez 2-3 minuty. Dodajemy wino, a następnie  miód i ocet balsamiczny. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy przez kilka minut by buraki zmiękły.
Podsmażone warzywa mieszamy i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Na nim umieszczamy mięso. Na wierzchu możemy ułożyć plasterki buraków i cukinii do dekoracji.
Zapiekamy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowe!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty