Pieczone żeberka pomarańczowo - tymiankowe

Dla jednych wakacje, dla innych leniwe chwile weekendu, jedno jest pewne - upalny piątek to doskonały pretekst do wrzucenia na ruszt czegoś smacznego. Dobry kawał mięcha to podstawa niemal każdego grilla. Jak sądzę, nie jeden taki grill dziś rozpalicie, np. po przyjemnej kąpieli w jeziorze.
Żeberka  możecie też upiec tak, jak ja - w rozgrzanym piekarniku. Orzeźwiające pomarańcze i aromatyczny tymianek to zgrany duet, który w połączeniu z mięsem stanowi doskonałą kompozycję. 

Składniki: 
 - pasek żeberek (ok. 1,5 kg),
 - 1 szklanka pikantnego ketchupu,
 - 1 szklanka soku wyciśniętego z pomarańczy,
 - 2-3 łyżki miodu,
 - 2 łyżki octu winnego,
 - kilka gałązek tymianku,
 - sól, pieprz



Żeberka oczyszczamy, rozcinamy wzdłuż kości na małe porcje. Zanurzamy w marynacie przygotowanej z pozostałych składników i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc).
Mięso razem z marynatą układamy w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy filią aluminiową i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. godzinę. W ciągu pieczenia, od czasu do czasu, mięso polewamy sosem, a na 10 minut przed końcem zdejmujemy folię aluminiową.
Gotowe!

Komentarze

  1. Ech, jakze ja bym chciala miec ogrod, w ktorym moglabym rozpalic grilla i przyrzadzic sobie takie pysznosci...

    OdpowiedzUsuń
  2. alez aromatycznie! już tutaj, przez monitor czuję ten powalający zapach!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty