Oliwkowo - paprykowe chrupaki z kiełbasą i książęcym dodatkiem

W letnie, upalne wieczory, z przyjemnością odprężamy się popijając dobrze schłodzone piwo. Na półkach roi się od gatunków i smaków - każdy znajdzie coś dla siebie.
Książęca nowość - jasne piwo ryżowe, z pewnością przypadnie do gustu tym, którzy wybierają tradycyjne butelki z tym trunkiem - ma typowo piwny, goryczkowy smak, a dodatek ryżu dodaje mu nuty lekkości i orzeźwienia.
Do kufla takiego piwa pasują lekko pikantne, chrupiące przekąski. Szybkie w przygotowaniu, zaskakujące w prostocie - takie są oliwko - paprykowe chrupaki z dodatkiem lekko piwnego dipu.

Składniki:
 - 4 duże białka jaj,
 - 3 łyżki mąki,
 - 4 pikantne, cienkie kabanosy,
 - garść czarnych oliwek,
 - 2 papryki,
 - 2 łyżki piwa Książęcego Jasnego Ryżowego,
 - 1 łyżka oliwy z oliwek,
 - sól, pieprz



Przygotowujemy dip: jedną paprykę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 minut. Po tym czasie paprykę obieramy ze skóry (pod wpływem temperatury lekko się przypali i łatwiej będzie ją zdjąć), oczyszczamy z gniazda nasiennego, kroimy na cząstki  i wrzucamy do blendera. Dodajemy oliwę z oliwek, piwo, doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy przez chwilę - dip ma mieć lekko "grudkowatą" konsystencję.
Drugą paprykę pozbawiamy pestek i drobno siekamy. Oliwki kroimy w plasterki, a kabanosy w ok. 5 mm kostkę.
Białka mieszamy z mąką. Łączymy z pokrojoną kiełbasą i warzywami. Tak powstałą masę wykładamy łyżeczką na wyłożonej papierem blasze. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 10 minut - w tym czasie białko się zetnie, a chrupaki zrumienią.

Komentarze

  1. zaproponuję kibicom przed meczem, zobaczymy co powiedzą :) chrupaki - ciekawie je nazwałaś ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie nowe pomysły na zagospodarowanie białek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dawno mnie tutaj nie było! i znajduje tyle fajnych przepisów będzie co wypróbowywać jak tylko skończę remont;) pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakuje rewelacyjnie. Dziękuje bardzo :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty