Oliwkowo - paprykowe chrupaki z kiełbasą i książęcym dodatkiem
W letnie, upalne wieczory, z przyjemnością odprężamy się popijając dobrze schłodzone piwo. Na półkach roi się od gatunków i smaków - każdy znajdzie coś dla siebie.
Książęca nowość - jasne piwo ryżowe, z pewnością przypadnie do gustu tym, którzy wybierają tradycyjne butelki z tym trunkiem - ma typowo piwny, goryczkowy smak, a dodatek ryżu dodaje mu nuty lekkości i orzeźwienia.
Do kufla takiego piwa pasują lekko pikantne, chrupiące przekąski. Szybkie w przygotowaniu, zaskakujące w prostocie - takie są oliwko - paprykowe chrupaki z dodatkiem lekko piwnego dipu.
Składniki:
- 4 duże białka jaj,
- 3 łyżki mąki,
- 4 pikantne, cienkie kabanosy,
- garść czarnych oliwek,
- 2 papryki,
- 2 łyżki piwa Książęcego Jasnego Ryżowego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- sól, pieprz
Przygotowujemy dip: jedną paprykę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 minut. Po tym czasie paprykę obieramy ze skóry (pod wpływem temperatury lekko się przypali i łatwiej będzie ją zdjąć), oczyszczamy z gniazda nasiennego, kroimy na cząstki i wrzucamy do blendera. Dodajemy oliwę z oliwek, piwo, doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy przez chwilę - dip ma mieć lekko "grudkowatą" konsystencję.
Drugą paprykę pozbawiamy pestek i drobno siekamy. Oliwki kroimy w plasterki, a kabanosy w ok. 5 mm kostkę.
Białka mieszamy z mąką. Łączymy z pokrojoną kiełbasą i warzywami. Tak powstałą masę wykładamy łyżeczką na wyłożonej papierem blasze. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 10 minut - w tym czasie białko się zetnie, a chrupaki zrumienią.
Książęca nowość - jasne piwo ryżowe, z pewnością przypadnie do gustu tym, którzy wybierają tradycyjne butelki z tym trunkiem - ma typowo piwny, goryczkowy smak, a dodatek ryżu dodaje mu nuty lekkości i orzeźwienia.
Do kufla takiego piwa pasują lekko pikantne, chrupiące przekąski. Szybkie w przygotowaniu, zaskakujące w prostocie - takie są oliwko - paprykowe chrupaki z dodatkiem lekko piwnego dipu.
Składniki:
- 4 duże białka jaj,
- 3 łyżki mąki,
- 4 pikantne, cienkie kabanosy,
- garść czarnych oliwek,
- 2 papryki,
- 2 łyżki piwa Książęcego Jasnego Ryżowego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- sól, pieprz
Przygotowujemy dip: jedną paprykę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 minut. Po tym czasie paprykę obieramy ze skóry (pod wpływem temperatury lekko się przypali i łatwiej będzie ją zdjąć), oczyszczamy z gniazda nasiennego, kroimy na cząstki i wrzucamy do blendera. Dodajemy oliwę z oliwek, piwo, doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy przez chwilę - dip ma mieć lekko "grudkowatą" konsystencję.
Drugą paprykę pozbawiamy pestek i drobno siekamy. Oliwki kroimy w plasterki, a kabanosy w ok. 5 mm kostkę.
Białka mieszamy z mąką. Łączymy z pokrojoną kiełbasą i warzywami. Tak powstałą masę wykładamy łyżeczką na wyłożonej papierem blasze. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 10 minut - w tym czasie białko się zetnie, a chrupaki zrumienią.
zaproponuję kibicom przed meczem, zobaczymy co powiedzą :) chrupaki - ciekawie je nazwałaś ;)
OdpowiedzUsuńLubię takie nowe pomysły na zagospodarowanie białek :)
OdpowiedzUsuńdawno mnie tutaj nie było! i znajduje tyle fajnych przepisów będzie co wypróbowywać jak tylko skończę remont;) pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuńSchrupalabym!
OdpowiedzUsuńSmakuje rewelacyjnie. Dziękuje bardzo :)
OdpowiedzUsuń