Drożdżowe rogaliki z curry i brokułem

Rzadko zdarza mi się publikować "nie-obiadowe" wpisy. Jeszcze rzadziej zdarza mi się przyrządzać ciasto drożdżowe. Tym razem będzie jedno i drugie - zachęcam Was do skosztowania pysznych, wytrawnych rogalików drożdżowych, z lekką nutą curry. Można je chrupać jeszcze ciepłe, ale całkiem niezłe będą też wystudzone - np. jako piknikowa przekąska.

Ciasto na rogaliki:
 - 5 dag drożdży,
 - 3 szklanki mąki,
 - 1 łyżeczka soli,
 - 1 łyżeczka cukru,
 - 1 łyżeczka curry,
 - 2 jaja,
 - 1 szklanka maślanki,
 - 6 dag masła

Farsz brokułowy:
 - 1 brokuł,
 - 1 cebula,
 - 1 ząbek czosnku,
 - 20 dag startego żółtego sera,
 - 1 łyżka masła,
 - sól, pieprz



Drożdże mieszamy z cukrem. Dodajemy łyżkę mąki i 2 łyżki maślanki. Rozczyn odstawiamy na 10 minut. Osobno łączymy pozostałą mąkę i maślankę z solą, curry, jajami. Dodajemy rozczyn i dobrze wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania do ciasta dodajemy stopione masło. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, by zwiększyło objętość.
Brokuły gotujemy przez ok. 10 minut w osolonej wodzie. Drobno posiekaną cebulę podsmażamy z czosnkiem na rozgrzanym maśle. Dodajemy do niej obgotowane brokuły, doprawiamy do smaku. Farsz odstawiamy do wystygnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na kilka części. Każdą z nich rozwałkujemy i kroimy na 8 trójkątnych kawałków. Na trójkątach z ciasta układamy starty żółty ser i farsz brokułowy. Zwijamy rogaliki i odstawiamy je na kilka minut by trochę "podrosły".
Wyrośnięte rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 15-20 minut.

Komentarze

  1. Smacznie się prezentują,miłego dnia życzę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł, zwłaszcza jako przekąska na piknik:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Urocze rogaliki. Bardzo często piekę ciasto drożdżowe, lubię jego smak. Dawno nie piekłam wersji wytrawnej :) Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty