Drożdżowe rogaliki z curry i brokułem
Rzadko zdarza mi się publikować "nie-obiadowe" wpisy. Jeszcze rzadziej zdarza mi się przyrządzać ciasto drożdżowe. Tym razem będzie jedno i drugie - zachęcam Was do skosztowania pysznych, wytrawnych rogalików drożdżowych, z lekką nutą curry. Można je chrupać jeszcze ciepłe, ale całkiem niezłe będą też wystudzone - np. jako piknikowa przekąska.
Ciasto na rogaliki:
- 5 dag drożdży,
- 3 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka curry,
- 2 jaja,
- 1 szklanka maślanki,
- 6 dag masła
Farsz brokułowy:
- 1 brokuł,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 20 dag startego żółtego sera,
- 1 łyżka masła,
- sól, pieprz
Drożdże mieszamy z cukrem. Dodajemy łyżkę mąki i 2 łyżki maślanki. Rozczyn odstawiamy na 10 minut. Osobno łączymy pozostałą mąkę i maślankę z solą, curry, jajami. Dodajemy rozczyn i dobrze wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania do ciasta dodajemy stopione masło. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, by zwiększyło objętość.
Brokuły gotujemy przez ok. 10 minut w osolonej wodzie. Drobno posiekaną cebulę podsmażamy z czosnkiem na rozgrzanym maśle. Dodajemy do niej obgotowane brokuły, doprawiamy do smaku. Farsz odstawiamy do wystygnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na kilka części. Każdą z nich rozwałkujemy i kroimy na 8 trójkątnych kawałków. Na trójkątach z ciasta układamy starty żółty ser i farsz brokułowy. Zwijamy rogaliki i odstawiamy je na kilka minut by trochę "podrosły".
Wyrośnięte rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 15-20 minut.
Ciasto na rogaliki:
- 5 dag drożdży,
- 3 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka curry,
- 2 jaja,
- 1 szklanka maślanki,
- 6 dag masła
- 1 brokuł,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 20 dag startego żółtego sera,
- 1 łyżka masła,
- sól, pieprz
Drożdże mieszamy z cukrem. Dodajemy łyżkę mąki i 2 łyżki maślanki. Rozczyn odstawiamy na 10 minut. Osobno łączymy pozostałą mąkę i maślankę z solą, curry, jajami. Dodajemy rozczyn i dobrze wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania do ciasta dodajemy stopione masło. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, by zwiększyło objętość.
Brokuły gotujemy przez ok. 10 minut w osolonej wodzie. Drobno posiekaną cebulę podsmażamy z czosnkiem na rozgrzanym maśle. Dodajemy do niej obgotowane brokuły, doprawiamy do smaku. Farsz odstawiamy do wystygnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na kilka części. Każdą z nich rozwałkujemy i kroimy na 8 trójkątnych kawałków. Na trójkątach z ciasta układamy starty żółty ser i farsz brokułowy. Zwijamy rogaliki i odstawiamy je na kilka minut by trochę "podrosły".
Wyrośnięte rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 15-20 minut.
Smacznie się prezentują,miłego dnia życzę.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, zwłaszcza jako przekąska na piknik:)
OdpowiedzUsuńUrocze rogaliki. Bardzo często piekę ciasto drożdżowe, lubię jego smak. Dawno nie piekłam wersji wytrawnej :) Pozdrawiam Ania
OdpowiedzUsuń