Sałatka z młodych ziemniaków, rzodkiewek i ogórków
Podobną sałatkę zaserwowała Gosia na pierwszym spotkaniu Wielkopolskich Blogerów Kulinarnych. Aż dziwne, że czekałam z jej zrobieniem tak wiele długo. To świetna opcja lekki letni obiad - ziemniaki nas nasycą, ogórek i rzodkiewka orzeźwią, a sos koperkowy zachwyci aromatem...
Składniki:
- 500 g młodych ziemniaków,
- pęczek rzodkiewki,
- pęczek dymki,
- 6-7 ogórków małosolnych,
- 300 ml jogurtu naturalnego,
- pęczek koperku,
- sok z połowy cytryny,
- łyżka miodu,
- sól, pierz
Oskrobane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy wystygną kroimy je w plastry. Podobnie, w plasterki, kroimy rzodkiewki, ziemniaki i dymkę. Wszystkie składniki mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, polewamy sosem przygotowanym z drobno posiekanego koperku, jogurtu, miodu i soku z cytryny.
Gotowe!
Składniki:
- 500 g młodych ziemniaków,
- pęczek rzodkiewki,
- pęczek dymki,
- 6-7 ogórków małosolnych,
- 300 ml jogurtu naturalnego,
- pęczek koperku,
- sok z połowy cytryny,
- łyżka miodu,
- sól, pierz
Oskrobane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy wystygną kroimy je w plastry. Podobnie, w plasterki, kroimy rzodkiewki, ziemniaki i dymkę. Wszystkie składniki mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, polewamy sosem przygotowanym z drobno posiekanego koperku, jogurtu, miodu i soku z cytryny.
Gotowe!
Mniam :) Może wykorzystam do tego ogórki małosolne, które właśnie moczą się w zaprawie w kuchni :) Fajny przepis.
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.
Bardzo ładnie się prezentuje :) Ale te ziemniaki chyba psują koncepcję sałatek.
OdpowiedzUsuńDlaczego?
UsuńNie zgadzam się z tą opinią, ja bardzo lubię sałatki ziemniaczane.
smacznie wygląda chętnie bym zjadła coś takiego:)
OdpowiedzUsuń