Sałatka z młodych ziemniaków, rzodkiewek i ogórków

Podobną sałatkę zaserwowała Gosia na pierwszym spotkaniu Wielkopolskich Blogerów Kulinarnych. Aż dziwne, że czekałam z jej zrobieniem tak wiele długo. To świetna opcja lekki letni obiad - ziemniaki nas nasycą, ogórek i rzodkiewka orzeźwią, a sos koperkowy zachwyci aromatem...

Składniki:
 - 500 g młodych ziemniaków,
 - pęczek rzodkiewki,
 - pęczek dymki,
 - 6-7 ogórków małosolnych,
 - 300 ml jogurtu naturalnego,
 - pęczek koperku,
 - sok z połowy cytryny,
 - łyżka miodu,
 - sól, pierz



Oskrobane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy wystygną kroimy je w plastry. Podobnie, w plasterki, kroimy rzodkiewki, ziemniaki i dymkę. Wszystkie składniki mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, polewamy sosem przygotowanym z drobno posiekanego koperku, jogurtu, miodu i soku z cytryny.
Gotowe!


Komentarze

  1. Mniam :) Może wykorzystam do tego ogórki małosolne, które właśnie moczą się w zaprawie w kuchni :) Fajny przepis.
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładnie się prezentuje :) Ale te ziemniaki chyba psują koncepcję sałatek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlaczego?
      Nie zgadzam się z tą opinią, ja bardzo lubię sałatki ziemniaczane.

      Usuń
  3. smacznie wygląda chętnie bym zjadła coś takiego:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty