Pikantne pierogi z farszem mięsno - paprykowym

Pierogi z pikantnym farszem mięsno - paprykowym pojawiły się na stole nie bez powodu. W domu serwujemy je bardzo rzadko, najczęściej na słodko... Sama za nimi nie przepadam.
Cóż zrobić kiedy przede mną pierogowe spotkanie z innymi blogerami? Trzeba przetrzeć zakurzony szlak, przygotować ciasto, napakować je farszem i... Muszę przyznać, że jestem pozytywnie zaskoczona. Pewnie za sprawą ostrego paprykowego wnętrza - pierogi były przepyszne, smakowały nawet mnie - spróbujcie!

Składniki na ciasto:
 - 3 szklanki mąki,
 - 1 szklanka ciepłej wody z mlekiem (50%+50%),
 - 2 łyżki oleju,
 - szczypta soli

Składniki farszu:
 - 2 duże czerwone papryki,
 - 2 pomidory,
 - 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
 - 500 g mielonego mięsa (użyłam łopatki wieprzowej),
 - 1 cebula,
 - 2 ząbki czosnku,
 - 2 łyżki sosu worcestershire,
 - płaska łyżka ostrej papryki,
 - sól, pieprz



Drobno posiekaną cebulę smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Po ok. 2-3 minutach smażenia dodajemy do niej zmiażdżony czosnek, a następnie mięso (wymieszane wcześniej z sosem worcestershire, mieloną papryką, solą i pieprzem). Smażymy przez kilka minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i pokrojone w drobną kostkę paprykę oraz pomidory. Doprawiamy do smaku i dusimy przez ok. 10, by warzywa zmiękły. Farsz odstawiamy, by wystygł.
Z mąki, wody z mlekiem, oleju i soli zagniatamy ciasto - powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od dłoni. Jeśli będzie zbyt kleiste, podsypujemy je mąką. Szklanką wycinamy krążki, na każdym z nich układamy po ok. łyżeczce wystudzonego farszu i lepimy pierogi.
Pierogi wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy do czasu aż wypłyną na powierzchnię, co jakiś czas mieszając.
Gotowe!

Komentarze

  1. Świetny pomysł! A jeszcze gdyby je potem odsmażyć...

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaczne!Rewelacyjny pomysł na obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U nas najczęściej własnie robię te wytrawne. Na słodko jakoś nie mają "wzięcia". Smaczne nadzienie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty