Kalarepki faszerowane "po meksykańsku"
Kalarepa w zupie, kalarepa w surówce, kalarepa zapiekana z farszem - po ostatnich dwóch tygodniach kalarepkowych obiadów, rodzina stanowczo odmawia kolejnych w tym "klimacie" i domaga się odmiany.
Trochę rozumiem więc odpuszczam na rzecz kulinarnego szaleństwa z młodymi ziemniakami i kalafiorem ;)
Wam tymczasem polecam spróbować tej, przepysznej, pełnej smaku kalarepy, powiedzmy "po meksykańsku".
Składniki:
- 4 spore kalarepy,
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego,
- 2 pomidory,
- 1 puszka kukurydzy konserwowej,
- 1-2 papryczki chilli,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu,
- 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- sól, pieprz
Kalarepy oczyszczamy, odcinamy spody, wydrążamy (środki można wykorzystać do zrobienia zupy lub surówki). Gotujemy w osolonej wodzie przez około kwadrans.
Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy zmiażdżony czosnek i drobno posiekane chilli. Po 5 minutach dodajemy mięso doprawione kuminem, kolendrą, solą i pieprzem. Smażymy przez 5-7 minut, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Dusimy przez ok. 10 minut by warzywa zmiękły. Pod koniec dodajmy odsączoną z zalewy kukurydzę. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Tak przygotowanym farszem nadziewamy ułożone w naczyniu żaroodpornym kalarepy.
Zapiekamy przez ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowe!
Trochę rozumiem więc odpuszczam na rzecz kulinarnego szaleństwa z młodymi ziemniakami i kalafiorem ;)
Wam tymczasem polecam spróbować tej, przepysznej, pełnej smaku kalarepy, powiedzmy "po meksykańsku".
Składniki:
- 4 spore kalarepy,
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego,
- 2 pomidory,
- 1 puszka kukurydzy konserwowej,
- 1-2 papryczki chilli,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu,
- 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- sól, pieprz
Kalarepy oczyszczamy, odcinamy spody, wydrążamy (środki można wykorzystać do zrobienia zupy lub surówki). Gotujemy w osolonej wodzie przez około kwadrans.
Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy zmiażdżony czosnek i drobno posiekane chilli. Po 5 minutach dodajemy mięso doprawione kuminem, kolendrą, solą i pieprzem. Smażymy przez 5-7 minut, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Dusimy przez ok. 10 minut by warzywa zmiękły. Pod koniec dodajmy odsączoną z zalewy kukurydzę. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Tak przygotowanym farszem nadziewamy ułożone w naczyniu żaroodpornym kalarepy.
Zapiekamy przez ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowe!
Mi by się kalarepa na pewno nie znudziła, zwłaszcza za każdym razem w innej postaci :) Zapiekanej nie jadłam, ale musi być świetna.
OdpowiedzUsuńUwielbiam kalarepę, ale zapiekanej jeszcze nie jadłam, na pewno spróbuję!
OdpowiedzUsuńJeden z lepszych obiadów z kalarepą w roli głównej:)
OdpowiedzUsuń