Kalarepki faszerowane kuskusem i warzywami

Wspominałam Wam jakiś czas temu o kalarepkowym szaleństwie, które mnie opanowało. Jego rezultatem, jako że pomysłów na farsze do warzyw mam ostatnio bez liku, były kalarepy nadziane mieszanką kaszy kuskus i warzyw - cukinii, papryki i pomidorów. Czosnek i tymianek, których użyłam do doprawienia sprawiły, że danie nabrało lekko prowansalskiego klimatu.
Lekko, zdrowo i smacznie - czyli tak, jak chcemy jeść latem...

 Składniki:
 - 4 kalarepy
 - 1 cebula
 - 200 g kuskusu
 - 2 cukinie
 - 2 łyżki masła
 - 500 ml wywaru warzywnego
 - 2 pomidory
 - 2 papryki
 - 2-3 gałązki tymianku
 - 1 ząbek czosnku
 - sól, pieprz 



Kalarepy oczyszczamy, odcinamy spody, wydrążamy (środki można wykorzystać do zrobienia zupy lub surówki).
Gotujemy w osolonej wodzie przez około kwadrans. Kaszę kuskus zalewamy gorącym wywarem warzywnym. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut.
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy do niej zmiażdżony czosnek i kolejno pokrojone w drobną kostkę warzywa: paprykę, cukinię i pomidory. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem.
Smażymy przez 5-7 minut, by warzywa zmiękły. Podsmażone warzywa mieszamy z kaszą kuskus i masłem.
Tak przygotowanym farszem nadziewamy ułożone w naczyniu żaroodpornym kalarepy. Zapiekamy przez ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowe!



Komentarze

  1. Wyglądają pysznie :)Do tej pory jadłam tylko kalarepki faszerowane mięsem. Ciekawa jestem, jak smakują w takim wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie kalarepki mogłabym jeść każdego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sympatyczny sposób na kalarepkę :)) dla mnie rewelacja :)
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  4. ach, pyszności! lubie takie warzywka. lekkie, zdrowe i bardzo pożywne. Idealne na lato.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakos nie moge sie do kalarepki przekonac, ale kto wie, moze to jest wlasnie ta wersja, ktora przechyli szale... :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty