Cukinia faszerowana pomidorami i mięsem
Echhh ta sezonowość warzyw i owoców - co kilka tygodni zmieniają się "ryneczkowe hity" - teraz na topie ostatki szparagów i rabarbaru, pękate kalarepy czy słodkie truskawki. Korzystam z uroku tych warzyw i owoców - mijający tydzień upłynął pod hasłem "kalarepa na różne sposoby". Przekonacie się o tym niebawem, bo w kolejce do opublikowania czeka kilka przepisów.
Cukinie przekrawamy wzdłuż na połówki. Każdą połówkę wydrążamy - pestki wyrzucamy, a pozostały miąższ kroimy w kostkę.
Dziś, przekornie, na jakieś dwa miesiące przed kabaczkowym szaleństwem, proponuję Wam szybki sposób na cukinię faszerowaną mięsem i pomidorami.
Składniki:
- 4 średnie cukinie,
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego,
- 1 cebula,
- 2 pomidory,
- 2 ząbki czosnku,
- 1-2 łyżki sosu worcestershire,
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 150 g sera mozzarella (opcjonalnie),
- sól, pieprz
Cukinie przekrawamy wzdłuż na połówki. Każdą połówkę wydrążamy - pestki wyrzucamy, a pozostały miąższ kroimy w kostkę.
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy z czosnkiem. Dodajemy mielone mięso, doprawiamy sosem worcestershire, solą i pieprzem i smażymy przez 8-10 minut. Kiedy mięso się zetnie do farszu dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, miąższ cukinii oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku i dusimy przez kilka minut, by warzywa zmiękły.
Wystudzony farsz nakładamy do cukiniowych łódeczek. Na wierzchu możemy ułożyć plastry sera mozzarella.
Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut.
Gotowe!
Uwielbiam wszelakie faszerowane warzywa!A cukinię przede wszystkim :)
OdpowiedzUsuńZ pozdrowieniami,
A.
Ech, jakzebym chciala, by sezon na cukinie trwal caly rok!
OdpowiedzUsuń