Ryżowa zapiekanka z pieczarkami i cukinią

Ryż to jeden z tych produktów, które komponują się świetnie z niemal wszystkimi składnikami. Sprawdza się zarówno w wytrawnej, jak i słodkiej wersji.
Nie zmartwiłam się za bardzo, gdy okazało się, że wyczerpałam cały zapas ryżu arborio. Zamiast gordonowego risotta z cukinią i pieczarkami, zaserwowałam ryżową zapiekankę. 
Szybko, sprawnie i smacznie, czyli tak, jak najczęściej chcemy jeść w ciągu tygodnia.

Składniki:
 - 400 g ryżu (dowolnego),
 - 1 litr wywaru warzywnego,
 - 500 g pieczarek,
 - 2 cukinie,
 - 1 cebula,
 - tymianek (listki świeżego lub suszony),
 - 300 g ulubionego startego żółtego sera,
 - 2 łyżki masła,
 - sól, pieprz




Ryż gotujemy w wywarze warzywnym. Po ugotowaniu odsączamy, część płynu (ok. 1/3 szklanki) zostawiamy do późniejszego wykorzystania.
Cukinię kroimy w kostkę ( pół zostawiamy w plasterkach - te ułożymy na wierzchu zapiekanki). 
Cebulę drobno siekamy. Podsmażamy na roztopionym maśle. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki (kilkanaście z nich odstawiamy), a następnie kostki cukinii. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Smażymy przez kilka minut by grzyby odparowały płyn. 
Podsmażone pieczarki i cukinię mieszamy z ugotowanym ryżem i pozostałym wywarem warzywnym. Masę układamy w naczyniu żaroodpornym. 
Wierzch zapiekanki dekorujemy plastrami cukinii i grzybów, posypujemy startym serem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut.
Gotowe!

Komentarze

  1. Lubię zapiekanki wszelkiej maści, taka z cukinią i pieczarkami też do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowna :) W sam raz na wegetariański obiad :) Zapraszam do idziału w akcji :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pieczarki i cukinia - zestaw idealny! Ryż dopełnia całości, fajna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty