Ryżowa zapiekanka z pieczarkami i cukinią
Ryż to jeden z tych produktów, które komponują się świetnie z niemal wszystkimi składnikami. Sprawdza się zarówno w wytrawnej, jak i słodkiej wersji.
Ryż gotujemy w wywarze warzywnym. Po ugotowaniu odsączamy, część płynu (ok. 1/3 szklanki) zostawiamy do późniejszego wykorzystania.
Nie zmartwiłam się za bardzo, gdy okazało się, że wyczerpałam cały zapas ryżu arborio. Zamiast gordonowego risotta z cukinią i pieczarkami, zaserwowałam ryżową zapiekankę.
Szybko, sprawnie i smacznie, czyli tak, jak najczęściej chcemy jeść w ciągu tygodnia.
Składniki:
- 400 g ryżu (dowolnego),
- 1 litr wywaru warzywnego,
- 500 g pieczarek,
- 2 cukinie,
- 1 cebula,
- tymianek (listki świeżego lub suszony),
- 300 g ulubionego startego żółtego sera,
- 2 łyżki masła,
- sól, pieprz
Ryż gotujemy w wywarze warzywnym. Po ugotowaniu odsączamy, część płynu (ok. 1/3 szklanki) zostawiamy do późniejszego wykorzystania.
Cukinię kroimy w kostkę ( pół zostawiamy w plasterkach - te ułożymy na wierzchu zapiekanki).
Cebulę drobno siekamy. Podsmażamy na roztopionym maśle. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki (kilkanaście z nich odstawiamy), a następnie kostki cukinii. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Smażymy przez kilka minut by grzyby odparowały płyn.
Podsmażone pieczarki i cukinię mieszamy z ugotowanym ryżem i pozostałym wywarem warzywnym. Masę układamy w naczyniu żaroodpornym.
Wierzch zapiekanki dekorujemy plastrami cukinii i grzybów, posypujemy startym serem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut.
Gotowe!
Lubię zapiekanki wszelkiej maści, taka z cukinią i pieczarkami też do mnie przemawia :)
OdpowiedzUsuńCudowna :) W sam raz na wegetariański obiad :) Zapraszam do idziału w akcji :D
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. Gratulacje.
OdpowiedzUsuńPieczarki i cukinia - zestaw idealny! Ryż dopełnia całości, fajna propozycja :)
OdpowiedzUsuń