Pieczarki po marokańsku
W pierwszej piątce moich turystycznych marzeń znajduje się podróż do Maroka. Chciałabym przejść się ulicami Casablanki. Nie liczyłabym czasu przeczesując skarby, które można znaleźć na lokalnych targach, ba - nie miałabym nawet obaw przed przejażdżką na wielbłądzie.
Bez wątpienia, kuchnia Maroka absorbuje mnie na równi z walorami turystycznymi tego kraju. Jak ktoś dobrze poszpera, znajdzie na blogu przepisy w marokańskim stylu. Dziś nie dość, że w duchu Maghrebu, to na dodatek zdrowo, szybko i bez mięsa. Przepis zaczerpnięty z BBC Good Food.
Składniki:
- 1 czerwona cebula,
- pół łyżeczki mielonego cynamonu,
- 1 łyżeczka mielonego kuminu,
- 300 g pieczarek,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 1 puszka konserwowej cieciorki,
- 1 łyżeczka miodu,
- 50 g suszonych moreli,
- 175 g kaszy kuskus,
- 2 szklanki wywaru warzywnego,
- garść natki pietruszki,
- sól, pieprz
Cebulę kroimy w pióra, podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy przyprawy: cynamon i kumin i smażymy dalej przez ok. 1 minutę - by przyprawy uwolniły aromat. Do przyprawionej cebuli dodajemy pokrojone pieczarki. Smażymy przez 2-3 minuty, po czym do grzybów dodajemy odsączoną cieciorkę, miód i pomidory z puszki. Doprawiamy i gotujemy przez ok. 8 minut.
W międzyczasie kuskus mieszamy z pokrojonymi w kostkę suszonymi morelami. Doprawiamy i zalewamy gorącym wywarem warzywnym. Przykrywamy i ostawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut, by kasza wchłonęła płyn.
Pieczarki w marokańskim sosie podajemy na kaszy kuskus. Całość posypujemy natką pietruszki.
Gotowe!
Bez wątpienia, kuchnia Maroka absorbuje mnie na równi z walorami turystycznymi tego kraju. Jak ktoś dobrze poszpera, znajdzie na blogu przepisy w marokańskim stylu. Dziś nie dość, że w duchu Maghrebu, to na dodatek zdrowo, szybko i bez mięsa. Przepis zaczerpnięty z BBC Good Food.
Składniki:
- 1 czerwona cebula,
- pół łyżeczki mielonego cynamonu,
- 1 łyżeczka mielonego kuminu,
- 300 g pieczarek,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 1 puszka konserwowej cieciorki,
- 1 łyżeczka miodu,
- 50 g suszonych moreli,
- 175 g kaszy kuskus,
- 2 szklanki wywaru warzywnego,
- garść natki pietruszki,
- sól, pieprz
Cebulę kroimy w pióra, podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy przyprawy: cynamon i kumin i smażymy dalej przez ok. 1 minutę - by przyprawy uwolniły aromat. Do przyprawionej cebuli dodajemy pokrojone pieczarki. Smażymy przez 2-3 minuty, po czym do grzybów dodajemy odsączoną cieciorkę, miód i pomidory z puszki. Doprawiamy i gotujemy przez ok. 8 minut.
W międzyczasie kuskus mieszamy z pokrojonymi w kostkę suszonymi morelami. Doprawiamy i zalewamy gorącym wywarem warzywnym. Przykrywamy i ostawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut, by kasza wchłonęła płyn.
Pieczarki w marokańskim sosie podajemy na kaszy kuskus. Całość posypujemy natką pietruszki.
Gotowe!
wygląda niezmiernie kusząco ! :)
OdpowiedzUsuńjestem ciekawa tych połączonych smaków mmm
wypróbuję bo danie kusi oj kusi :)
pozdrawiam i zapraszam w moje skromne progi na wpis o klimacie włoskim.
Kuchnia Maghrebu jest bardzo smaczna, my dość często robimy różne odmiany tajine
OdpowiedzUsuńPodoba mi sie!
OdpowiedzUsuńA do Maroka tez chcialabym sie wybrac, chocby ze wzgledu na te targi wlasnie...