Kurczak w sosie cytrynowym i rozwiązanie Maminkowego Konkursu
Nim ogłoszę wyniki konkursu Maminkowego, proponuję Wam zapoznanie się z przepisem na soczyste piersi kurczaka, glazurowane w sosie cytrynowo - miodowym. Szybkie danie, myślę, że sprawdzi się na nawet na kinderbalu z okazji Dnia Dziecka. Słodko - kwaśny smak sosu nie jest zbyt dominujący, może przypaść do gustu również młodym smakoszom.
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka (lub 12 polędwiczek),
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 4 łyżki miodu,
- 1 łyżka octu winnego,
- 1 cytryna,
- kilka gałązek tymianku,
- sól, pieprz
Piersi kurczaka oczyszczamy, każdą z nich dzielimy na 3 części (jeśli używamy polędwiczek oczywiście ich nie kroimy). Mięso oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, z dodatkiem tymianku i pokrojonego w plasterki czosnku - po 2-3 minuty z każdej strony.
Po tym czasie kurczaka zalewamy octem winnym, zagotowujemy i redukujemy, by została połowa płynu. Dodajemy miód i sos sojowy. Potrząsamy patelnią by składniki się wymieszały po czym na mięsie układamy plastry cytryny Wszystko polewamy chochlą wody, doprawiamy do smaku.
Gotujemy przez ok. 10 minut - by sos zredukował, i stał się lepki.
Gotowe!
Zgodnie z obietnicą, dziś rozwiązanie Konkursu Maminkowego, w którym Waszym zadaniem było skomponowanie pizzy dla Waszej Mamy.
Pierwszą nagrodę, którą jest bon o wartości 50 zł, do zrealizowania w serwisie PizzaPortal.pl, wyborem Maminki Ewy, zgarnia Natalia Grzybowska. Połączenie śliwek, sera pleśniowego i tymianku bardzo nas zaintrygowało!
Kolejne nagrody to już sprawka komputerowego losowacza. Pozostałym uczestnikom przydzieliłam numery 1-7, odpaliłam "maszynę":
W rezultacie pizzowe bony, o wartości 20 zł każdy, otrzymują: Małgorzata Ziółkowska i Diana Kowalczyk.
Ze zwycięzcami, w celu przekazania nagród, jeszcze dziś skontaktuję się mailowo.
Wszystkim uczestnikom serdecznie dziękuję za udział w zabawie.
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka (lub 12 polędwiczek),
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 4 łyżki miodu,
- 1 łyżka octu winnego,
- 1 cytryna,
- kilka gałązek tymianku,
- sól, pieprz
Piersi kurczaka oczyszczamy, każdą z nich dzielimy na 3 części (jeśli używamy polędwiczek oczywiście ich nie kroimy). Mięso oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, z dodatkiem tymianku i pokrojonego w plasterki czosnku - po 2-3 minuty z każdej strony.
Po tym czasie kurczaka zalewamy octem winnym, zagotowujemy i redukujemy, by została połowa płynu. Dodajemy miód i sos sojowy. Potrząsamy patelnią by składniki się wymieszały po czym na mięsie układamy plastry cytryny Wszystko polewamy chochlą wody, doprawiamy do smaku.
Gotujemy przez ok. 10 minut - by sos zredukował, i stał się lepki.
Gotowe!
KONKURS MAMINKOWY - WYNIKI:
Zgodnie z obietnicą, dziś rozwiązanie Konkursu Maminkowego, w którym Waszym zadaniem było skomponowanie pizzy dla Waszej Mamy.
Pierwszą nagrodę, którą jest bon o wartości 50 zł, do zrealizowania w serwisie PizzaPortal.pl, wyborem Maminki Ewy, zgarnia Natalia Grzybowska. Połączenie śliwek, sera pleśniowego i tymianku bardzo nas zaintrygowało!
Kolejne nagrody to już sprawka komputerowego losowacza. Pozostałym uczestnikom przydzieliłam numery 1-7, odpaliłam "maszynę":
W rezultacie pizzowe bony, o wartości 20 zł każdy, otrzymują: Małgorzata Ziółkowska i Diana Kowalczyk.
Ze zwycięzcami, w celu przekazania nagród, jeszcze dziś skontaktuję się mailowo.
Wszystkim uczestnikom serdecznie dziękuję za udział w zabawie.
W końcu mnie wylosował jakiś automat ;) Dzięki:)
OdpowiedzUsuńDiana
Proste, a na pewno pyszne!
OdpowiedzUsuń