Krem z zielonych szparagów i pora

Ostatnio w kuchni zrobiło się trochę nudno - póki pora, zajadamy się szparagami - zarówno w tej najprostszej postaci, kiedy serwuję je w towarzystwie ugotowanych ziemniaków, jak i tych bardziej wymyślnych formach (poszperajcie, coś znajdzie się na blogu).
Zupę ze szparagów zawsze serwuje moja Mamina - białe szparagi i koperek. Chcąc Jej pokazać małą odmianę, ugotowałam prosty, zielony krem z całymi główkami szparagów i dodatkiem pora.

Składniki:
 - 700 g zielonych szparagów,
 - 1 i pół litra wywaru warzywnego,
 - 2 łyżki śmietany 30%,
 - 1 por (biała część),
 - 1 łyżka masła,
 - szczypta gałki muszkatołowej,
 - sól, pieprz



Pora kroimy w plasterki i podsmażamy na rozgrzanym maśle przez 5-7 minut.
Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce i kroimy w ok. dwucentymetrowe słupki (główki odstawiamy). Wrzucamy je do gotującego się wywaru warzywnego, dodajemy podsmażonego pora, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową i gotujemy przez ok. 10 minut.
Kiedy warzywa będą miękkie, zupę przecieramy blenderem na gładki krem. Dodajemy śmietankę, główki szparagów, w razie potrzeby doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze przez ok. 5-7 minut.
Gotowe!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty