Klopsiki z indyka i cukinii

Pulpety, klopsy - zwykle serwuję je na obiad, gdy w głowie brak pomysłu na coś nowego, oryginalnego. Monotonne? Niejednokrotnie tak, jeśli jednak zechcemy, kulki mielonego mięsa, możemy ożywić dodatkiem - przypraw lub warzyw. Tym razem do przygotowania klopsików z mielonego indyka wykorzystałam startą cukinię i sporą ilość suszonych ziół - bazylii i tymianku. podałam je w towarzystwie ulubionego sosu pomidorowego.

Składniki:
 - 500 g mielonego mięsa indyczego,
 - 1 duża cukinia starta na dużych oczkach,
 - 1 cebula,
 - 2 ząbki czosnku,
 - 1 namoczona w mleku bułka,
 - 1 jajo,
 - suszone zioła - bazylia i tymianek,
 - 20 ml gazowanej wody mineralnej,
 - sól, pieprz


Cebulę siekamy w drobną kostkę, podsmażamy razem z czosnkiem na niewielkiej ilości tłuszczu. Kiedy warzywa ostygną łączymy je z pozostałymi składnikami, doprawiamy do smaku. Formujemy klopsiki (jeśli chcemy podać je z makaronem kulki powinny być wielkości orzecha włoskiego, w innym przypadku mogą być większe). Smażymy na rozgrzanym oleju - po 2-3 minuty z każdej strony.
Serwujemy z makaronem, ryżem lub ziemniakami, polane sosem pomidorowym.
Gotowe!

Komentarze

  1. mniam! rewelacja, warzywny dodatek do mięsnych kulek, na dodatek w pomidorowym, bo jakżeby innym sosie ;) ciekawa opcja z wodą gazowaną. nie znałam wcześniej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznym,okrąglutkim klopsikom nigdy nie powiem "nie" :)

    OdpowiedzUsuń
  3. podoba mi się to połączenie mięsno-warzywne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. przepyszne! ta woda gazowana mnie intryguje i chętnie wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie klopsiki nie moga byc nudne!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty