Klopsiki z indyka i cukinii
Pulpety, klopsy - zwykle serwuję je na obiad, gdy w głowie brak pomysłu na coś nowego, oryginalnego. Monotonne? Niejednokrotnie tak, jeśli jednak zechcemy, kulki mielonego mięsa, możemy ożywić dodatkiem - przypraw lub warzyw. Tym razem do przygotowania klopsików z mielonego indyka wykorzystałam startą cukinię i sporą ilość suszonych ziół - bazylii i tymianku. podałam je w towarzystwie ulubionego sosu pomidorowego.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa indyczego,
- 1 duża cukinia starta na dużych oczkach,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 namoczona w mleku bułka,
- 1 jajo,
- suszone zioła - bazylia i tymianek,
- 20 ml gazowanej wody mineralnej,
- sól, pieprz
Cebulę siekamy w drobną kostkę, podsmażamy razem z czosnkiem na niewielkiej ilości tłuszczu. Kiedy warzywa ostygną łączymy je z pozostałymi składnikami, doprawiamy do smaku. Formujemy klopsiki (jeśli chcemy podać je z makaronem kulki powinny być wielkości orzecha włoskiego, w innym przypadku mogą być większe). Smażymy na rozgrzanym oleju - po 2-3 minuty z każdej strony.
Serwujemy z makaronem, ryżem lub ziemniakami, polane sosem pomidorowym.
Gotowe!
mniam! rewelacja, warzywny dodatek do mięsnych kulek, na dodatek w pomidorowym, bo jakżeby innym sosie ;) ciekawa opcja z wodą gazowaną. nie znałam wcześniej.
OdpowiedzUsuńPysznym,okrąglutkim klopsikom nigdy nie powiem "nie" :)
OdpowiedzUsuńpodoba mi się to połączenie mięsno-warzywne:)
OdpowiedzUsuńprzepyszne! ta woda gazowana mnie intryguje i chętnie wypróbuję
OdpowiedzUsuńTakie klopsiki nie moga byc nudne!
OdpowiedzUsuń