Szafranowe risotto z kukurydzą i chorizo

Co zrobić z trzema kolbami złocistej kukurydzy? Majówkowo, najprościej - nadziać je na patyk, wrzucić na grilla i spałaszować z kawałkiem mięcha, niemal w "hamerykański" sposób. Kukurydzę można  też obgotować w mleku i przetrzeć na pyszny słodki krem - ten z pewnością rozpromieni piknikowy stół kiedy zajdzie słońce.
Te sposoby, z pewnością smaczne, pewnikiem wypróbuję w przypływie kukurydzowej tęsknoty, dziś proponuję Wam jednak trochę więcej zabawy - szafranowe risotto z kukurydzą i chorizo.

Składniki:
 - 200 g kiełbasy chorizo,
 - 3 kolby słodkiej kukurydzy (można zastąpić dużą puszką konserwowej),
 - 1 cebula,
 - 400 g ryżu arborio,
 - 1 litr bulionu warzywnego,
 - 150 ml białego wytrawnego wina,
 - 1 łyżka masła,
 - szczypta szafranu rozpuszczona w niewielkiej ilości ciepłego mleka,
 - sól, pieprz



Kukurydzę gotujemy przez ok. 10 minut w lekko osłodzonym mleku (nie solimy, bo stwardnieje). Odstawiamy na bok. Kiełbasę kroimy w kostkę i lekko obsmażamy, również odstawiamy.
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, wsypujemy ryż i mieszamy, po chwili dolewamy wino. Mieszamy, a gdy płyn się zredukuje, dolewamy do ryżu szafran rozpuszczony w mleku i trochę bulionu. Za każdym razem gdy ryż wchłonie bulion, dolewamy kolejną część bardzo często mieszając, do momentu aż ryż będzie miękki i kremowy.
Pod koniec gotowania dodajemy ugotowaną kukurydzę i podsmażoną kiełbasę, a następnie masło. Doprawiamy do smaku.
Gotowe!

Komentarze

  1. Witam Ciebie bardzo serdecznie.Miło,słodko i kolorowo tu u Ciebie wiec rozgoszczę się na dłużej jeśli pozwolisz.Ciebie w wolnej chwili zapraszam w odwiedziny do Dobrych Czasów.Pozdrawiam.J.

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się bardzo wiosennie:) A swoją drogą kolbą kukurydzy z tzw. "wody" też bym nie pogardziła:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty