Polędwica wieprzowa w sosie musztardowym

Dziś powieje klasyką - tak by zaspokoić apetyty tych, którzy na obiad nie oczekują eksplozji egzotycznych smaków czy niecodziennych połączeń. Polędwica wieprzowa, otulona dojrzewającą szynką, polana odrobiną sosu musztardowego, zaserwowana na niedzielny obiad, z pewnością posmakuję ceniącym tradycyjne smaki teściom, rodzicom czy dziadkom.

Składniki:
 - kawałek polędwicy wieprzowej (ok. 700 g),
 - 10-12 plasterków szynki długodojrzewającej,
 - słoiczek łagodnej musztardy, może być z dodatkiem miodu,
 - 1 łyżka sosu worcestershire,
 - sól, pieprz



Oczyszczoną polędwicę doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy mieszanką musztardy i sosu worcestershire, a następnie dokładnie owijamy plastrami szynki. Aby mięso i wędlina "trzymały", polewicę możemy obwiązać sznurkiem. Tak przygotowane mięso układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut.
Pozostały sos musztardowy podgrzewamy, możemy lekko doprawić i rozcieńczyć bulionem lub wodą.
Gotowe!

Komentarze

  1. Taka klasyke to ja bardzo chetnie! A zwlaszcza ten musztardowy sosik. Delicje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Magdo, fajne mięsko na musztardowym sosiku :)) pewnie smakuje rewelacyjnie :)
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  3. Polędwica wieprzowa genialnie się prezentuje :) sosik musztardowy to dobre połączenie, nawiedzam kazdy mozliwy sklep internetowy w poszukiwaniu soczystej polędwicy, jeszcze dzis na obiad sprobuje to przyrządzić :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty