Curry z karkówką i burakami

Karkówka, curry i buraki? To żadna profanacja, to swoisty fusion zainspirowany przepisem z BBC Good Food.
Pomocną przy tej potrawie okazała się paczka z produktami firmy Patak's, które w ostatnim czasie zasiliły półki mojej spiżarni. Na chutney z mango (który zaintrygował mnie najbardziej) jeszcze przyjdzie czas. Dziś wykorzystałam sos Tikka Masala.
Sama staram się nie korzystać ze słoikowych mieszanek, nie oznacza to jednak, że je kategorycznie przekreślam. Sos Patak's mogę Wam, z czystym sumieniem, polecić. To, co najważniejsze to jego skład - na etykiecie nie znajdziecie Tablicy Mendelejewa, nazwy produktów brzmią swojsko i zachęcająco: kolendra, imbir, kminek czy kolendra. Żadnych E-poprzedzonych chemicznych tworów, nie wspomniano o konserwantach czy zagęstnikach.
Jeśli nie macie czasu lub ochoty na kulinarne szaleństwa - wystarczy słoik i  kilka dodatków. Kiedy jednak najdzie Was ochota na kulinarne eksperymentowanie, możecie razem ze mną przygotować buraczane curry z karkówką.

Składniki:
- 750 g buraczków (wybieram te małe),
- 700 g karkówki,
 - sos Patak's Tikka Masala,
 - starty kawałek imbiru (wielkości kciuka),
 - 2 ząbki czosnku,
 - 1 łyżka startego kardamonu,
 - 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
 - 1 łyżka mielonego kuminu,
 - 1 łyżka mielonej kolendry,
 - 2 goździki,
 - 50 ml czerwonego półsłodkiego wina,
 - 1 łyżeczka cukru,
 - 1 łyżeczka garam masala,
 - 2 cebule,
 - 300 ml gęstego jogurtu,
 - sól, pieprz



Oczyszczone mięso kroimy w kostkę "na jeden kęs". Zanurzamy w sosie tikka masala i marynujemy przez kilka godzin (ja wstawiłam karkówkę do marynaty na noc).
Zamarynowane mięso wyciągamy z marynaty (to, co z niej zostanie dodamy do sosu) doprawiamy do smaku i obsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu.
Umyte buraki gotujemy do miękkości. Obieramy i kroimy w kostkę. 1/3 buraków wrzucamy do blendera, pozostałą część odstawiamy. Do blendera dodajemy czosnek, imbir, kardamon, koncentrat pomidorowy, kumin, kolendrę i goździki. Doprawiamy do smaku i przecieramy na gładką pastę.
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy do niej buraki w kawałkach. Smażymy przez chwilę po czym posypujemy je cukrem i zalewamy winem. Kiedy alkohol odparuje, dodajemy pastę buraczaną, pozostałą marynatę, jogurt i garam masalę. Gotujemy przez kilka minut po czym do curry wrzucamy podsmażone mięso. Doprawiamy do smaku.
Gotowe!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty