Chicken korma
Niebawem w kuchni Obadosa prym będą wiodły indyjskie smaki. Smaki, słoneczne kolory i aromaty zawsze poprawiają mi humor, który ostatnimi czasy schował się głęboko, pod płaszczem z pogodowej szarzyzny i codziennych zmagań. Pogody nie zmienię (choć po ciuchu liczę na to, że wiosna jeszcze przyjdzie), zrobię jednak wszystko by pożegnać z podniesioną głową wszystko to, co sprawia, że czuję się niedoceniana i lekceważona...
Składniki marynaty mieszamy i zanurzamy w niej kawałki kurczaka. Odkładamy w chłodne miejsce na conajmniej godzinę.
Ma się rozumieć planowane zmiany nie oznaczają zamknięcia kuchni na cztery spusty;) Żeby to udowodnić, proponuję Wam dziś, mocno jogurtową, chicken kormę - jako preludium do wakacyjnej indyjskiej biesiady...
Składniki:
- 2-3 piersi kurczaka pokrojone w kostkę,
- 2 i pół łyżki masła klarowanego,
- 1 i pół łyżeczki ziaren kuminu,
- 2 lekko rozgniecione laski cynamonu,
- 2 ziarna kardamonu,
- 2 liście laurowe,
- 2 goździki,
- 4 zgniecione ziarna pieprzu,
- pół łyżki drobno posiekanego imbiru,
- 2 ząbki zmiażdżonego czosnku
Marynata:
- 1 łyżeczka soli,
- 1 i pół łyżeczki garam masala,
- szczypta kurkumy,
- 1 łyżeczka zmielonej kurkumy,
- 1 łyżeczka zmielonego kuminu,
- ostra papryka lub chilli - dawkowana w zależności od odporności na "ostre",
- 300 g lekko ubitego jogurtu naturalnego,
- 1 duża cebula (drobno posiekana i podsmażona)
Składniki marynaty mieszamy i zanurzamy w niej kawałki kurczaka. Odkładamy w chłodne miejsce na conajmniej godzinę.
Wszystkie przyprawy, których nie użyliśmy do marynaty, wrzucamy na rozgrzane masło. Podsmażamy przez chwilę - by uwolniły aromat. Dodajemy kawałki kurczaka razem z marynatą i smażymy dalej - przez ok. 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i dusimy mięso przez ok. 30 minut. W razie potrzeby doprawiamy.
Gotowe!
Pysznosci Madziu ! I ja sie cieszę na indyjską kuchnię, ciekawe co dostaniemy ?
OdpowiedzUsuńPięknie!
OdpowiedzUsuńCzekam na indyjskie smaki.
Lubię bardzo.
Muszę przyznać, że narobiłaś ochoty na egzotyczne smaki :)
OdpowiedzUsuń