Zapiekanka z ziemniaków i szpinaku
Co powiecie na połączenie ziemniaków ze szpinakiem? Przetarte na puree, okraszone startym cheddarem.. Zapomniałam już gdzie - kiedyś z zainteresowaniem spojrzałam na przepis na zapiekankę rybną z takim, intensywnie zielonym wierzchem. Ryby w domu nie miałam, z powodzeniem zastąpił ją kurczak zamarynowany w musztardzie i obgotowany przed zapieczeniem brokuł.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 500 g mrożonego szpinaku,
- 1 łyżka masła,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 piersi z kurczaka,
- 2 łyżki musztardy (ja użyłam łagodnej, kremskiej),
- 1 główka brokuła,
- 200 g startego cheddara,
- płaska łyżeczka suszonego tymianku,
- sól, pieprz
Musztardę doprawiamy tymiankiem. Pokrywamy nią pokrojone w kostkę, doprawione solą i pieprzem, piersi z kurczaka. Marynujemy przez ok. godzinę. Po tym czasie mięso obsmażamy (razem z marynatą) na rozgrzanym tłuszczu i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Brokuła dzielimy na różyczki. Gotujemy przez ok. 7 minut w osolonej wodzie odsączamy. Dodajemy do kurczaka.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przecieramy na puree. Rozmrożony szpinak podsmażamy na maśle z czosnkiem. Dodajemy go to ziemniaczanego puree. Łączymy ze startym cheddarem. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Przygotowaną masą pokrywamy kurczaka i brokuły.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut.
Gotowe!
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 500 g mrożonego szpinaku,
- 1 łyżka masła,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 piersi z kurczaka,
- 2 łyżki musztardy (ja użyłam łagodnej, kremskiej),
- 1 główka brokuła,
- 200 g startego cheddara,
- płaska łyżeczka suszonego tymianku,
- sól, pieprz
Musztardę doprawiamy tymiankiem. Pokrywamy nią pokrojone w kostkę, doprawione solą i pieprzem, piersi z kurczaka. Marynujemy przez ok. godzinę. Po tym czasie mięso obsmażamy (razem z marynatą) na rozgrzanym tłuszczu i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Brokuła dzielimy na różyczki. Gotujemy przez ok. 7 minut w osolonej wodzie odsączamy. Dodajemy do kurczaka.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przecieramy na puree. Rozmrożony szpinak podsmażamy na maśle z czosnkiem. Dodajemy go to ziemniaczanego puree. Łączymy ze startym cheddarem. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Przygotowaną masą pokrywamy kurczaka i brokuły.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut.
Gotowe!
Hmm.... jak dla mnie to torszkę za dużo szpinaku :(
OdpowiedzUsuń