Zapiekanka z ziemniaków i szpinaku

Co powiecie na połączenie ziemniaków ze szpinakiem? Przetarte na puree, okraszone startym cheddarem.. Zapomniałam już gdzie - kiedyś z zainteresowaniem spojrzałam na przepis na zapiekankę rybną z takim, intensywnie zielonym wierzchem. Ryby w domu nie miałam,  z powodzeniem zastąpił ją kurczak zamarynowany w musztardzie i obgotowany przed zapieczeniem brokuł.

Składniki:
 - 1 kg ziemniaków,
 - 500 g mrożonego szpinaku,
 - 1 łyżka masła,
 - 1 ząbek czosnku,
 - 3 piersi z kurczaka,
 - 2 łyżki musztardy (ja użyłam łagodnej, kremskiej),
 - 1 główka brokuła,
 - 200 g startego cheddara,
 - płaska łyżeczka suszonego tymianku,
 - sól, pieprz



Musztardę doprawiamy tymiankiem. Pokrywamy nią pokrojone w kostkę, doprawione solą i pieprzem, piersi z kurczaka. Marynujemy przez ok. godzinę. Po tym czasie mięso obsmażamy (razem z marynatą) na rozgrzanym tłuszczu i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Brokuła dzielimy na różyczki. Gotujemy przez ok. 7 minut w osolonej wodzie odsączamy. Dodajemy do kurczaka.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przecieramy na puree. Rozmrożony szpinak podsmażamy na maśle z czosnkiem. Dodajemy go to ziemniaczanego puree. Łączymy ze startym cheddarem. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Przygotowaną masą pokrywamy kurczaka i brokuły.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut.
Gotowe!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty