Risotto z boczkiem i porem

Zdaje się, że końcu doczekamy białych świąt.. Renifery pewno pędziłyby jak szalone po zaspach, wielkanocnym zającom i kurczakom może być nieco trudniej..
Dlatego ja nie wypatruję, nie czekam z niecierpliwością, cieszy mnie tylko to, że będzie kilka wolnych dni. W końcu odpocznę od "widzimisię fabrykorporacji', pobuszuję trochę w kuchni i poszukam kulinarnych inspiracji..
Do tego czasu, jeśli głód Was dopadnie, możecie raczyć się prostym i smacznym risottem z boczkiem i porem.

Składniki:
 - 300 g chudego wędzonego boczku pokrojonego w kostkę,
 - 1 duży por (biała część),
 - 150 ml czerwonego wytrawnego wina,
 - ok. 1 litra wywaru warzywnego,
 - 450 g ryżu arborio,
 - 2 łyżki masła,
 - sól, pieprz



Boczek wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Kiedy lekko się wytopi dodajemy drobno posiekanego pora i smażymy przez ok. 10 minut (jeśli będzie za mało tłuszczu dolewamy odrobinę oleju). Następnie dodajemy ryż. Całość podsmażamy przez 3-4 minuty, po czym dolewamy wino. Mieszamy, a gdy płyn się zredukuje, dolewamy do ryżu trochę bulionu. Za każdym razem gdy ryż wchłonie bulion, dolewamy kolejną część bardzo często mieszając, do momentu aż ryż będzie miękki i kremowy.
Risotto doprawiamy solą i pieprzem.
Przed podaniem dodajemy masło. Dokładnie mieszamy.
Gotowe!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty